Tirk: Osetljivi odnosi sa Hrvatskom

Slovenački predsednik Danilo Tirk izjavio je da su odnosi između Slovenije i Hrvatske na veoma osetljivoj tački.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

11:52

Default images

Tirk je za ljubljanski list "Dnevnik" rekao da misli da bi dve države trebalo da nastave pregovore o poslednjem predlogu evropskog komesara za širenje Olija Rena za rešenje pitanja granice između država - koji je do sada najzreliji, i odreknu se agresivnog i uvredljivog rečnika.

"Trenutno smo na veoma osetljivoj tački. Imamo nagomilane ne samo neke nerešene probleme već i lošu atmosferu. Doživeli smo šok zbog neuspelog pokušaja atentata na predsednika vlade Slovenije, koji je na sreću sprečen već u ranoj fazi", rekao je još Tirk.

Slovenački predsednik je izneo mišljenje da sve to "zahteva brižljivo i odvagano razmišljanje, koje ne sme biti preterano dugotrajno".

"Zato mi se čini važnim da slovenačko-hrvatskim odnosima u ovom trenutku posvetimo posebnu pažnju. Leto je dobro vreme da o tim stvarima temeljitije razmislimo", rekao je Tirk.

On je naveo da je u ovom trenutku posebno važno "dobro i ispravno oceniti važnost dosadašnjeg angažovanja Evropske komisije i Olija Rena u rešavanju graničnog spora".

Renov predlog od 15. juna, smatra slovenački predsednik, ide "veoma daleko i u pravom smeru" koji obezbeđuje mogućnost rešenja spora.

"Važno je ne izgubiti tu mogućnost", treba je iskoristiti i nastaviti pregovore o Renovom predlogu, naveo je Tirk, jer je reč o "najzrelijem, najozbiljnijem predlogu, koji obećava najviše od svega što smo imali do sada u istoriji bilateralnih odnosa ili pokušajima rešavanja uz pomoć trećeg".

Slovenačka štampa danas piše da je nakon neuspelog pokušaja atentata na njega, slovenački premijer Borut Pahor odustao od prvobitnih planova za letovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: