I sezonski poslovi na udaru krize

Sve je više studenata i srednjoškolaca koji su zainteresovani za rad, ali ovogodišnja ponuda sezonskih poslova je oskudnija.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

12:57

Default images

Retke su zadruge u Beogradu koje uspevaju da ponude posao većini prijavljenih, a u gradovima u Srbiji stanje je još lošije. Preduzeća koja su ranijih godina tražila sezonske radnike, sada ne mogu da zaposle onoliko radnika koliko su mogla ranije, zbog ekonomske krize.

Ovog leta više mladih nego u poslednjih 10 godina želi da radi neki sezonski posao, kako bi obezbedili sebi džeparac.

Ipak, u beogradskim zadrugama poslova nema dovoljno, jer su poslodavci odlučili da uštede i time ublaže efekte ekonomske krize.

Međutim, ima i izuzetaka, pa u omladinsku zadrugu “Bulevar” svakodnevno dolazi stotinak zainteresovanih i većina njih i dobije neko angažovanje.

Poslodavci su povukli ponudu poslova na početku priče o krizi, ali se već nekoliko meseci kasnije sve vratilo na pređašnje stanje, kaže direktorka OZ "Bulevar" Breda Milić.

Svaki član zadruge dobija poziv i na njemu je da li će prihvatiti posao, a generalno je zainteresovanost za poslove i ponuda poslova porasla, navela je Milićeva.

U Vojvodini je ovogodišnja ponuda sezonskih poslova drastično opala, pa se tako dešava da od 400 prijavljenih svega njih pet dobije posao.

Najveći problem je, kako kažu u tamošnjim zadrugama, to što i postojeći poslodavci ne isplaćuju radnike, ili kasne sa isplatama.
Ni ostali delovi Srbije nemaju bolje uslove za sezonske radnike.

Niški zadrugari ove godine nisu dobili neka od starih zaposlenja, a u Čačku zadruge nisu imale u ponudi standardne poslove, poput branja malina.

Mladi pristaju da rade čak i po ceni od 80 dinara po satu, pa ako rade osam sati dnevno, za jedan mesec zarade tek nešto više od 150 evra.

U zadrugama kažu da su poslovni ugovori koji se najčešće realizuju poslovi pakovanja robe u rafove, lepljenje deklaracija i promocije proizvoda i usluga.

Takozvani muški, fizički poslovi, češće su u ponudi, ali su lošije plaćeni, dok devojke više zarade, a rade i lakše poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: