Trovanje gljivama u Ćupriji

Na infektivnom odeljenju bolinice u Ćupriji, u poslednja tri dana, zbog trovanja gljivama smešteno je sedam pacijenata.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

12:28

Default images

Kako je danas izjavila načelnica odeljenja Ljiljana Pešić, u dva slučaja postoje znaci teškog trovanja, ali oni nisu u životnoj opasnosti. "Prvo smo 14. jula primili jednu petočlanu porodicu sa područja opštine Ćuprija, sa kraćim inkubacionim periodom i lakšim znacima trovanja, a 15. i 16. dva pacijenta iz opštine Despotovac i Svilajnac, sa teškim trovanjem", rekla je Pešićeva.

Ova dva pacijenta imaju duži inkubacioni period koji prate oštećenja jetre i bubrega, objasnila je ona.

Iako je stanje ova dva pacijenta teško, nije takvo da iziskuje slanje i lečenje u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, u Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja, jedinoj ustanovi za to u Srbiji, napomenula je Pešićeva.
Svi oni su rekli da su brali i jeli vrganje, navela je ona.

Obilne kiše krajem juna i ovog meseca veoma su pogodovale rastu gljiva u šumama ovog dela Srbije, posebno na Juhoru, Crnom vrhu i Beljanici.

Među najotrovniju stručnjaci ubrajaju "zelenu pupavku" (amanita phalloides) koja kod dece izaziva smrtnost u gotovo sto odsto slučajeva, a kod starijih u 50 odsto.

Smrtonosna količina je oko 20 grama sirove gljive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: