Mediji za odbacivanje zakona

Novinari i stručnjaci ocenjuju da se predlog novog Zakona o informisanju teško može izmeniti amandmanima i da ga treba odbaciti u celini.

Izvor: B92

Petak, 17.07.2009.

19:34

Default images

Na predlog Izmena zakona o informisanju, o kome se sada raspravlja u Skupštini stiglo je čak 50 amandmana, izjavila je predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović i najavila da će oni biti razmatrani sledeće nedelje.

Na tribini “Mediji između obaveza i odgovornosti”, koju su organizovali Centar za demokratiju i Fondacija Fridrih Ebert, iznet je, međutim, niz zamerki na tekst novog zakona.

“Ovaj tekst predloga izmena zakona o javnom informisanju je po mom sudu drastičan primer uspostavljanja kontinuiteta sa vremenima za koja smatramo da su zauvek prošla. Dobio sam informaciju sa vrlo autoritativnog mesta da sem onoga što je pisalo u ovoj verziji teksta koja je došla pred poslanike, u prvom tekstu je čak bila predviđena i zaplena imovine kao i ’98. godine u onom Šešeljovom zakonu”, kaže profesor Fakulteta političkih nauka, Rade Veljanovski.

“Dobro je što je to neko izbrisao još pre nego što je došlo pred posalnike, ali mi ne možemo da se ne zabrinemo zbog toga, zbog te činjenice da u našoj vlasti, među ljudima koji pišu zakonske tekstove, još uvek ima onih koji razmišljaju na taj način”, ocenjuje on.

“U našim zakonima koji se donose da bi ispunili evropske standarde, stoji sve samo ne evropski standardi. Ali ono što mene mnogo više brine od nedostatka evropskih standarda je to što ti zakoni ne ispunjavaju suštinske standarde naše koji su do sada postavljani”, upozorava zaštitnik prava građana Saša Janković.

“Umesto da primeni vrlo jasne mehanizme poreskih propisa, umesto da primeni mehanizme krivičnih propisa koji se odnose na oštećenje poverioca, država problem pokušava da reguliše kroz medijske propise, otežavajući poslovanje onog zdravog dela medijske scene i na taj način gušeći medijsku industriju”, smatra Saša Mirković sa B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: