Dačić: EU je interes Srbije

Srbija treba što pre da uđe u EU, ali ne samo zbog koristi koje donosi to članstvo, već i zbog sistema vrednosti u Uniji, smatra lider SPS-a Ivica Dačić.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 17.07.2009.

14:44

Default images

Predsednik Socijalističke partije Srbije poručio je svojim partijskim drugovima na stranačkoj skupštini da se od prošlosti ne može živeti i da je vreme da SPS usvoji nove pravce svog delovanja. Socijalisti su zadovoljni radom vlade u prvih godinu dana i najavljuju nastavak saradnje sa sadašnjim koalicionim partnerima.

Na proslavi svog 19. rođendana, SPS je pored svoje stranačke, dodao i ružu evropskih socijalista i tako ukazao na nove pravce svog političkog delovanja.

“Prošlost ne možemo menjati. Ne smemo je ni zaboraviti, ali od prošlosti, videli je crno ili belo, ne može se dalje politički živeti”, ocenio je Dačić.

U svom jednosatnom govoru, lider socijalista kao osnovne stranačke prioritete odredio je efikasnu socijalnu državu, jačanje privrede, evropske integracije i borbu za očuvanje Kosova.

Kao priroritet resora policije na čijem je čelu, naveo je borbu protiv korupcije i kriminala.

“Vi znate da nekad, zbog političkih razlika, naše države ne sarađuju dobro, za razliku od kriminalnih grupa koje sarađuju odlično bez ikakvih sporazuma, memoranduma, bez ikavih pregovora. Od bivše Jugoslavije i SFRJ ostalo je samo bratstvo i jedinstvo kriminalnih grupa. Tome se mora staviti tačka”, naveo je on. Svoju prvu godinu punoletstva, socijalisti su proveli u vladi sa doskorašnjim ljutim rivalima ali su veoma zadovoljni rezultatima zajedničkog rada.

“Svetska ekonomska kriza je donekle bacila senku na ono što je vlada uradila, ali nadamo se da je pred njom veći deo njenog mandata. Mislim da pre godinu dana, verovatno je malo ko u Srbiji mogao da sanja da će gost na našoj skupštini biti zamenik predsednika DS-a”, rekao je Dačić.

A pomenuti zamenik predsednika DS-a, Dušan Petrović, takođe je zadovoljan saradnjom u Vladi u proteklih godinu dana.

“Prošlo je godinu dana, ja sam uveren da će ova Vlada ceo svoj mandat ispunjavati program i dostizati principe koje je usvojila prilikom svog konstituisanja. Siguran sam da će u naredne tri godine sigurno približiti Srbiju Evropskoj uniji”, očekuje on.

I pored prisustva visokih funkcionera 90-ih, Zorana Lilića i Živadina Jovanovića, Ivica Dačić zaključio je da je SPS stranka koja je izvukla pouke iz prošlosti.

“Hvala prošlosti, rekao bih sada ‘idemo dalje’, ali nam je HDZ uzeo taj slogan jer smo to mi imali pre HDZ-a, ali sad da ne ispadne da smo u nekoj vezi sa HDZ-om, mi nastavljamo dalje”, poručio je lider socijalista.

Tadić: Odgovornost za budućnost

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić i lider SPS-a Ivica Dačić poručili su da se prošlost ne može promeniti ali da i te kako mogu biti odgovorni za budućnost.

"Sve ovo što činimo i radimo mora da bude utemeljeno u onome u šta verujemo, a to su vrednosti i solidarnost je jedna od njih", istakao je Tadić na prijemu povodom 19 godina od osnivanja SPS-a.

Predsednik Srbije je naglasio da je upravo danas najvažnije da svi budemo solidarni sa ljudima koji su izgubili svoje najbliže u saobraćajnoj nesreći u Egiptu.

"Na taj način, manifestujući solidarnost i osnovne ljudske vrednosti i svet nas gleda sa dubokim poštovanjem i uvažavanjem", rekao je on.

Tadić je kazao i da želi da iskaže poštovanje prema vrednostima i hrabrosti koju manifestuje Dačić od kada je preuzeo odgovornost u SPS-u, "jer je bio spreman da iskorači kada drugi nisu, da na sebe preuzme rizik kada to drugi nisu bili spremni i učini i neočekivano kada to drugi nisu".

Lider DS-a je ocenio da je veoma teško preuzeti rizik i učiniti stvari koje niko ne očekuje i za koje se ne zna da li ćete sutra za to dobiti podršku ili odijum, naglasivši da je veoma važno u određenim trenucima preuzeti rizik i na taj način praviti vrednosti.

"Samo tako možemo da izgradimo jedno stabilno društvo i samo tako i društveni i nacionalni ciljevi mogu biti iznad pojedinačnih, grupnih i partijskih", poručio je Tadić.

"Želim da zajedno menjamo ovo društvo u pozitivnom pravcu i da uvek pokazujemo solidarnost, osnovne karakteristike levice i vodimo računa o onima koji su ugnjeteni, kojima je potrebna pomoć, koji su duboko u problemima...vodimo računa o svima koji su možda i drugačiji od nas i svima dajemo šansu", zaključio je Tadić.

Dačić je kazao da se Srbija danas suočava sa novim pitanjima i da je upravo zato SPS potpisala deklaraciju sa DS-om "kao pokazatelj da je moguće rušiti berlinske zidove između stranaka kada je u pitanju nacionalni i državni interes".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: