SAD: Povoljnije prognoze o krizi

Federalne rezerve SAD predvidele da će privreda zemlje ove godine pasti manje nego što je očekivano, ali da će nezaposlenost preći 10 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2009.

00:51

Default images

Američka centralna banka predviđa da će se zarada u privredi smanjiti za između 1 i 1,5 odsto ove godine, što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procenu u maju kada se očekivao privredni pad između 1,3 i 2 procenta ove godine.

Poboljšana prognoza dolazi zato što privredni pad u prvoj polovini godine nije bio tako dubok kao što se prvobitno očekivalo.

Centralna banka predviđa da će američka privreda ostvariti rast između 2,1 i 3,3 odsto 2010. godine.

U poređenju sa tim, predviđanje za stopu nezaposlenosti se pogoršalo i sada se očekuje da može da dostigne 10,1 odsto ove godine u poređenju sa prethodnom procenom od 9,6 odsto.

Nezaposlenost od 9,5 odsto u SAD u junu je dostigla maksimum u poslednjih 26 godina.

Američki predsednik Barak Obama juče je takođe predvideo da će nezaposlenost u zemlji nastaviti da raste iako su počeli da se vide znaci oporavka privrede i objasno je da se indeks nezaposlenosti obično sporije oporavlja od drugih privrednih pokazatelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: