MUP: Pripadnici KPS-a pomažu šverc

Direktor policije Milorad Veljović rekao za B92 da postoje dokazi da u prebacivanju naoružanja sa Kosova na jug Srbije učestvuju i pripadnici kosovske policije.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2009.

00:26

Default images

Veljović je rekao da MUP ima određena saznanja o osobi koju povezuje sa podmetanjem eksploziva u Preševu. Komentarišući akciju zaplene naoružanja i eksplozivnih naprava, on je rekao da zabrinjava činjenica da su u tom ilegalnom poslu učestvovali pojedini aktivni pripadnici kosovske policije.

"Ono što zabrinjava i ono što policija kontroliše na neki način ukazuje da se intenzivno vršilo prebacivanje naoružanja opreme sa teritorije Kosova u Srbiju i to u Preševo i Bujanovac. Mi smo došli do snimaka koji očito ukazuju da se vrši ilegalno prebacivanje oružja, pre svega sa područja Gnjilana. To ukazuje namere tih ljudi odnosno terorističkih grupa", kaže Veljović.

MUP će, kako je rekao Veljovićm dostaviti Euleksu snimke na kojima se vidi krijumčarenje oružja sa Kosova u južni deo centralne Srbije. Veljović je ocenio da je situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti i pored dva napada na pripadnike policije i dalje stabilna.

"Sigurno je da policija raspolaže određenim saznanjima o mogućim izvršiocima ovog nedela odnosno terorističkim grupama, ali dok god ne budemo sigurni u to mi nećemo izlaziti u javnost. Činjenica je da analize same eksplozivne naprave daće određena usmeravanja u istrazi i u tom smislu trebalo bazirati put ka pronalaženju izvršioca. Ono što je bitno, mi ćemo i dalje nastaviti neke akcije za dobrobit tog naroda u Kopnenoj zoni bezbednosti, pre svega Bujanovac i Preševo", kaže on.

Pripadnici MUP-a su početkom nedelje započeli akciju na presecanju kanala ilegalnog naroužavanja albanskih terorističkih grupa, tokom koje je uhapšen Mehmeti Cenan iz Miratovca, a velika količina oružja i eksplozivnih naprava pronađena je u porodičnoj kući Ibišija Ljuljzima, člana takozvane gnjilanske grupe.

KPS traži dokaze za tvrdnje MUP-a

Portparol Kosovske policije službe (KPS) Besim Hoti izjavio je danas FoNetu da su
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i KPS zatražili od Euleksa da od srpskih organa pribavi snimke i drugi dokazni materijal vezan za izjave srpskih zvaničnika o učešću pripadnika policija u švercu oružja sa Kosova na jug Srbije.

“Mi smo ove izjave videli u medijima i Ministarstvo i KPS su spremni da istraže ove navode, zato smo i zatražili od Euleksa da od srpskih organa pribavi snimke i druge dokaze. Do sada još uvek ništa nismo dobili“, rekao je Hoti.

Kamberi: Policija sprovodi represiju

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi uputio je dopis ambasadama SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Misiji OEBS u kojem tvrdi da policija na jugu Srbije sprovodi represiju i najavljuje da će Albanci sa tog područja razmisliti o ulasku u Koordinaciono telo, "ukoliko se ta represija nastavi".

U pismu Kamberi ocenjuje i da ministar policije Srbije Ivica Dačić, kroz ovakve policijske akcije, "polako uvodi vanredno stanje".

Kamberi u pismu ukazuje da "poslednji nemili događaji u opštini Bujanovac izazivaju uznemirenje i strah celokupnog stanovništva".

Nazivajući Dačića "arogantnim", Kamberi u pismu ocenjuje da su izjave ministra policije "neodmerene" i da doprinose "stvaranju atmosfere straha, zebnje i nesigurnosti kod svakog stanovnika naše opštine".

"Legitimni predstavnici građana u ovoj opštini iznova protive se svakom obliku nasilja", ističe Kamberi i ukazuje da Vlada "svoju nespremnost ili nemoć da otkrije i razjasni brojne incidente" pokušava da prikrije stvaranjem privida o postojanju nekakvog "albanskog terorizma".

Kamberi se usprotivio i stvaranju atmosfere "dežurnih krivaca" i Vladi pripisao nameru da u očima ključnih međunarodnih institucija dokaže neophodnost ukidanja Kopnene zone bezbednosti.

Prema rečima Kamberija, neiskrene su namere Vlade Srbije "prema albanskoj zajednici Preševske Doline, koja se ponovo smatra izigranom, što može biti izvor opasne frustracije".

Kamberi ambasade kojima je upućeno pismo "moli" da se kod nadležnih državnih institucija zauzmu za "zaustavljanje ove policijske represije i nove diskriminacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: