Negodovanje zbog preporuke EK

Iz bezbednosnih razloga vize neće važiti za Srbe sa Kosova, rekao je evropski komesar Oli Ren. Nova Srbija i SRS traže da Srbija odbije beli šengen zbog toga.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 15.07.2009.

12:25

Default images

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da Srbija ne sme da pristane na to da bude stavljena na belu šengensku listu bez Kosova.

"Srbija treba da proguta vrlo gorak zalogaj koji će biti uvijen u beli šengen, odnosno da posredno prizna nezavisnost pokrajine. Srbija to ne sme da uradi, Srbija na belu šengen listu treba da uđe u postojećim granicama ili ne treba da prihvati ništa", rekao je Todorović.

On je novinarima u Domu Narodne skupštine kazao da ako Srbija postupi po "nalogu Brisela de fakto priznaje nezavisnost Kosova".

Todorović je ocenio da za veći deo građana Srbije bezvizni režim, zbog ekonomske situacije, neće značiti ništa.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nova Srbija Miroslav Markićević izjavio je da ga raduje što će Srbija biti stavljena na belu šengensku listu, ali da od najviših državnih zvaničnika očekuje objašnjenje da li prihvatanje preporuke koja se ne odnosi na građane sa Kosova znači da Srbija indirektno priznaje nezavisnost Kosova.

"Očekujemo od vlade Srbije da ne prihvati beli šengen ukoliko je to separatna i diskriminatorska odluka prema građanima Srbije koji žive u pokrajini, bili oni Srbi ili ne", naveo je Markićević.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je aktuelna vlast "pristala da obezbedi pouzdan nadzor graničnog prelaza prema Kosovu, uz saradnju sa Euleksom i policijskim strukturama Kosova", čime, navodi lider DSS-a, Srbima na Kosovu okreće leđa.

Lider DSS-a je, u pisanoj izjavi, naveo da narod i građani Srbije moraju da znaju pravu istinu da je sadašnja vlast pristala da u saradnji sa policijom "lažne države Kosova" napravi graničnu liniju iza koje će ostati srpski narod na Kosovu.

“To znači da će srpska i kosovska policija zajedno raditi na efikasnom razdvajanju srpskog naroda i stavljanju kosovskih Srba u ograđeni geto", kaže Koštunica.

Zajednica opština o predlogu EK

Skupština zajednice opština Kosova ocenila je "kao ponižavajuće uslovljavanje EU da viznu liberalizaciju građani Srbije dobiju tako što će se odreći Kosova“.

U saopštenju Skupštine zajednice Kosova i Metohije navodi se da to predstavlja najgori vid ucene koju, kako je ocenjeno, jedna ozbiljna država ne sme sebi da dozvoli.

"Ako se tome doda da je i uslov Srbiji da ona zajedno sa Euleksom i Kosovskom policijskom službom instalira albansku carinu, pravosuđe i policiju na severu Kosova, onda to nije ni uslovljavanje već ponižavanje Srbije", navodi se u saopštenju.

Skupština zajednice opština KiM zatražila je od Vlade Srbije da poštuje Ustav, čuva ugled i dostojanstvo države, kao i celovitost zemlje koju, kako se navodi, ugrožava upravo Evropska unija.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da se aktuelna vlast ne može pohvaliti time što je Evropska komisija dala preporuku da se građanima Srbije do januara 2010. godine ukinu vize jer se ona ne odnosi na Kosovo i Metohiju.

On je ocenio da je ovakva “krnja vizna liberalizacija” neuspeh aktuelne vlasti i da država mora insistirati na punoj liberalizaciji kako bi se svim građanima omogućilo putovanje bez viza.

Aligrudić je novinarima u parlamentu rekao da to pokazuje da EU Kosovo i Metohiju ne vidi kao sastavni deo Srbije i dodao da je stav DSS da svi vlasnici novog, biometrijskog pasoša moraju potpasti pod sistem belog šengena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: