"Ako nam ponude, hoćemo i Nabuko"

Ako budemo pozvani da učestvujemo u projektu izgradnje gasovoda "Nabuko", pristali bismo na te pregovore, kaže direktor "Srbijagas" Dušan Bajatović.

Izvor: FoNet

Sreda, 15.07.2009.

09:09

Default images

“Nije loše da se, ukoliko već "Nabuko" ne prolazi preko naše teritorije, jednim krakom povežemo s njim, budući da ovim gasovodom treba da stiže gas iz Kaspijskog mora i centralne Azije”, rekao je Bajatović u intervjuu “Politici”.

On je ocenio da bi “ako budu imali mogućnost da iz različitih pravaca dobiju gas, i Srbija i ostatak Evrope bili u situaciji da mogu da ga kupuju po konkurentnijim, tržišnim cenama, što je razlog više da se o ovakvim projektima ozbiljno razmišlja”.

“Međutim, još uvek je neizvesno da li će 'Nabuko' moći da obezbedi dovoljne količine gasa za Evropu, jer nije novost da postoje poteškoće u pronalaženju dovoljnih količina gasa koji bi ovaj gasovod učinio atraktivnim za investicije, pogotovo u vreme krize”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, za sada su izvesne samo isporuke iz Azerbejdžana i to do jedne trećine projektovanog kapaciteta, dok one velike i priželjkivane iz Turkmenistana i Irana moraju da sačekaju bolje ekonomske okolnosti.

“Srbiji je u ovom času prioritet gradnja 'Južnog toka' koji, za razliku od 'Nabuka', ima sigurne izvore gasa, kao i završetak gradnje podzemnog skladišta 'Banatski Dvor', čime će se obezbediti još jedan pravac snabdevanja gasom i dovoljno energenta u slučaju nove gasne krize”, zaključuje Bajatović.

Sve je spremno, kako kaže, za to da se potpiše ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za gradnju "Banatskog Dvora", napominjući da se očekuje da Vlada u četvrtak odobri završetak tog posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: