Lideri sa juga osuđuju napad

Lideri političkih stranaka Albanaca na jugu Srbije osudili su podmetanje eksploziva u stambenoj zgradi u Preševu protekle noći, u kojoj su povređene dve osobe.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.07.2009.

14:33

Default images

Oni navode da učestalost incidenata jasno pokazuje da "nekome veoma smeta sadašnje mirno stanje" u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa i da bi nagomilane probleme Albanaca tog područja treblao rešavati političkim putem.

Jedini narodni poslanik iz albanskog naroda u Skupštini Srbije i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi osudio je noćašnji incident i podsetio da nije reč o prvoj i jedinoj eksploziji u Preševu i okolini.

Ukazavši na prošlonedeljni napad na vozilo u kome su bili pripadnici žandarmerije, Haljimi je rekao da to "jasno govori da je reč o nagomilavanju problema".

"Umesto da se ti nagomilani problemi Albanaca rešavaju političkim putem i u okviru sistema vlasti u državi, mi imamo incidente", rekao je Halimi.

Upitan da li on kao lider jedne od uticajnih stranaka i narodni poslanik može da apeluje na smirivanje situacije na jugu Srbije, Halimi je odgovorio da on to čini neprestano od 2005. godine, ali da "objektivnu krivicu za stanje kakvo je ono sada snosi vlast u Srbiji".

Haljimi je rekao da su delovi vrha vlasti i ministar Milan Marković, kao predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, nakon pada vlasti u Preševu, u kojoj je bila i PDD, podršku dali "radikalnim albanskim partijama".

"Vlast i Marković su podržali one koji imaju radikalne pozicije, a odbacili su PDD, stranku koja učestvuje na izborima", rekao je Halimi.

On je primetio i da se incidenti na jugu Srbije dešavaju u nizu, uprkos velikom prisustvu žandarmerije, i ocenio da je, sudeći prema njihovom broju, "očevidno reč o nezvaničnom nametanju vanrednog stanja opštinama juga Srbije u kojima živi većinsko albansko stanovništvo".

Halimi smatra da je sadašnju situaciju moguće rešiti u jednom, kako je rekao,suštinskom političkom procesu koji bi trebalo da započne odmah.

Predsednik Skupštine opštine Preševo i lider Demokratske unije Doline Skender Destani je rekao da je sada "više nego izvesno da mirno stanje na jugu Srbije nekome ne odgovara".

"Ja ne mogu da tvrdim ko je taj kome mirno stanje ne odgovara, da li su to Srbi ili Albanci, ali je činjenica da je tako", rekao je Destani.

On je naveo da je čuo da je reč o eksploziji velike razorne moći, primetivši da je "krajnje zanimljivo" da se neko usudio da tu napravu postavi u ulaz zgrade u kojoj žive porodice policije i žandarmerije.

"Očevidno je reč o profesionlacu", kazao je Destani i naveo da se silina udara osetila i na 10 kilometara od Preševa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: