Mesić: Privrženi saradnji u regionu

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da će Hrvatska ostati privržena regionalnoj saradnji i uklanjanju svih prepreka na putu ostvarivanja te saradnje.

Izvor: Beta

Utorak, 14.07.2009.

13:33

Default images

Mesić je dodao da Hrvatska neće koristiti otvorena bilateralna pitanja za usporavanje procesa uključivanja u evroatlantske integracije bilo koje države regiona.

U pisanoj izjavi o stanju u jugoistočnoj Evropi, koju će poslati na razmatranje svim čelnicima država u regionu i Švedskoj kao predsedavajućoj EU, Mesić je naveo da proces evropskog ujedinjenja neće biti završen dok sve zemlje jugoistočne Evrope ne postanu članice Evropske unije.

"Republika Hrvatska smatra da je konačni i krajnji cilj svih zemalja jugoistoka Evrope uspostavljanje dobrih i svestranih odnosa na svim područjima, a na osnovi pune ravnopravnosti, suočavanja s prošlošću i privrženosti ciljevima, kriterijumima i standardima EU, te je i dalje spremna dati svoj doprinos ostvarivanju tog cilja", naglasio je Mesić.

Istakao je da treba ukloniti sve bilateralne probleme na miroljubiv način i primenom međunarodnog prava. Mesić je naveo da će Hrvatska rešavanju svih otvorenih pitanja prići "u dobroj veri najpre u bilateralnim pregovorima".

"Ako se u tom sklopu pokaže nemogućim postići rešenje, potražićemo ga uz uključivanje međunarodnih institucija i isključivo na temelju međunarodnog prava", kaže Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: