Sejdiju: Uskoro imena ambasadora

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je pri kraju proces imenovanja ambasadora u 18 država.

Izvor: Beta

Utorak, 14.07.2009.

01:45

Default images

Sejdiju je rekao da, dok ne bude dobio saglasnost zemalja u koje se ambasadori šalju, ne vidi razloga da saopšti imena potencijalnih najviših diplomatskih predstavnika Kosova.

"Ja kažem da su oko ambasadora završeni svi poslovi. Ostalo je vrlo malo. Naravno neću saopštiti imena jer je potrebno da se dobije agreman, odnosno saglasnost iz svake zemlje gde će se slati ambasadori. Treba da se nastavi normalna komunikacija shodno Bečkoj konvenciji, zakonima tih država i kosovskim zakonima koji su na snazi", rekao je Sejdiju.

Sejdiju kaže da postoji i mogućnost otvaranja dodatnih ambasada u dve susedne zemlje, Crnoj Gori i Makedoniji, ako one budu spremne da podignu odnose na ambasadorski nivo.

Od proglašavanja nezavisnosti Kosova do sada mnoge su zemlje podigle nivo diplomatskih odnosa sa Kosovom na nivo ambasadora.

Kosovo je prošle godine otvorilo deset prvih ambasada koje vode otpravnici poslova.

Shodno zakonu o diplomatskoj službi Kosova, koji je rađen na osnovu predloga Martija Ahtisarija, ali suprotno praksama u drugim državama, MIP Kosova je otvorio konkurs za ambasadore Kosova u 18 država.

Istovremeno je otvoren konkurs i za konzule i druga diplomatska i činovnička mesta u tim ambasadama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: