Potpisan zajam za Koridor 10

Srbija i Svetska banka potpisali su sporazum o zajmu od 388 miliona dolara za izgradnju Koridora 10 kroz Srbiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2009.

00:56

Default images

Sporazum o zajmu koji će moći da se koristi od 1. septembra potpisali su ministarka finansija Diana Dragutinović i šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej, a potpisan je i sporazum Svetske banke i srpskog preduzeća Koridor 10 o realizaciji kredita.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je ova sredstva još prošle nedelje i to je do sada najveći zajam Srbiji, kojim će se finansirati izgradnja tri deonice na koridoru koji povezuje zapadnu Evropu sa Bliskim istokom.

Šef kancelarije svetske banke u Srbiji Sajmon Grej, prekinuo je svoj godišnji odmor da bi stavio potpis na sporazum, kojim se Srbiji odobrava zajam.

“Sada je na potezu srpski parlament i ja se nadam da će ovaj projekat biti usvojen veoma brzo. Takođe jako je važno, da se sa radovima počne pre zime i zato je potrebno da što pre, preduzeće Koridor 10, dostavi tehničku dokumentaciju Svetskoj banci. Tek po dobijanju, može da se raspiše tender”, kaže Grej.

Kredit od 388 miliona dolara biće iskorišćen za izgradnju dve deonice Koridora 10 i to, deo puta od Leskovca do Grdelice, u dužini od 32 kilometra i još 9 kilometara na delu puta od Niša do Dimitrovgrada.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je reč o dugoročnom, veoma povoljnom kreditu koji Srbija treba da vrati za 20 godina.

Iako zajam Svetske banke neće biti usvojen pre septembra u parlamentu, Srbija će moći da raspiše međunarodni tender i pre toga, jer je Svetska banka odobrila sprovođenje tendera po skaraćenoj proceduri.

Od preduzeća Koridor 10 se očekuje da kompletnu tehničku dokumentaciju završi do 20 juna.

Osim kredita Svetske banke, očekuje se i 600 miliona evra kredita od Evropske investicione banke i Evropske banke za obnuvu i razvoj.

Taj novac će biti uložen za izgradnju dva kraka Koridora 10, od Niša ka Pirotu i od Niša ka Vranju.

Dinkić: Međunarodni tender do kraja jula

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će, posle potpisivanja Sporazuma o kreditu od 388 miliona dolara sa Svetskom bankom, biti raspisan međunarodni tender do kraja jula, a prvi radovi na delu Koridora 10 oko Dimitrovgrada trebalo bi da počnu u novembru.
Mlaðan Dinkiæ (Beta)
Dinkić je naveo da je kredit Svetske banke pojedinačno najveći iznos zajma te međunarodne finansijske institucije ikada odobren našoj zemlji i podsetio da je kreditom Svetske banke svojevremeno izgrađen autoput Beograd- Zagreb u bivšoj SFRJ, što je ujedno sada jedini pravi autoput u Srbiji.

"O kvalitetu projekta Koridora 10 govori činjenica da je Svetska banka odobrila da se međunarodni tender raspiše po skraćenoj proceduri, a to znači da neće biti pretkvalifikacionog postupka, već će zainteresovane kompanije imati rok od pet nedelja da dostave dokumentaciju", rekao je Dinkić.

Miodrag Zec: Pozitivan uticaj na ekonomiju

Ako se Koridor 10 ne izgradi brzo, za Srbiju će biti mrka kapa, kaže profesor ekonomije Miodrag Zec.

On dodaje da će jedan od najvećih problema u toku gradnje biti nerešena eksproprijacija zemljišta, ali da će kredit Svetske banke nesumnjivo imati pozitivan uticaj na ekonomiju u Srbiji.

“To će blagotvorno uticati na domaću ekonomiju, a pre svega zavisi ko će graditi taj put, domaća ili strana preduzeća, pa će time biti i različiti efekat. Ipak, to je dobra vest, ono što nije dobro je zašto se ti putevi nisu gradili iz privatizacionih prihoda. Što bi bila najbolja vest za Srbiju”, kaže Zec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: