Turkmenistan se priključuje Nabuku

Turkmenistan, najveći proizvođač prirodnog gasa u centralnoj Aziji, prva je zemlja regiona koja je najavila da je spremna da obezbedi gas za gasovod "Nabuko".

Izvor: B92

Subota, 11.07.2009.

14:55

Default images

"Turkmenistan trenutno ima višak gasa kojim može da trguje. Spremni smo da ga pošaljemo bilo kom kupcu u inostranstvu, uključujući i 'Nabuko'", izjavio je predsednik te zemlje Kurbanguli Berdimuhamedov na sastanku vlade, javila je kasno sinoć državna televizija.

Berdimuhamedov je to izjavio samo nekoliko dana pre najavljenog potpisivanja dogovora o gasovodu, koji bi u ponedeljak u Ankari trebalo da obave zemlje tranzita - Turska, Bugarska, Rumunija, Mađarska i Austrija.

Planirano je da gasovod upumpava u Evropu 31 milijardu kubnih metara gasa godišnje, čime bi se podmirilo oko pet odsto potreba za tim energentom i smanjila zavisnost EU od ruskog gasa.

Analitičari, na koje se poziva britanska agencija, navode da konačan dogovor sprečava nedostatak ugovora o snabdevanju gasovoda gasom, za koje bi trebalo da budu zadužene centralno azijske prikaspijske države.

Gasovod, koji bi trebalo da proradi 2014. godine, zaobilazio bi Rusiju, koja danas snabdeva Evropu četvrtinom potrebnog gasa.

Mogući snabdevači "Nabuka", čija će izgradnja koštati 7,9 milijardi evra, su Irak, Egipat, Iran, Azerbejdžan i Turkmenistan. Ukoliko gasa ne bude dovoljno, računa se i na Rusiju, čiji je gas početkom ove i prošle godine imao problema da dospe do Evrope zbog sukoba Moskve i Kijeva oko cene.

Ruski gasovod za Evropu prilazi preko Ukrajine.

Konkurentski projekat Rusije, koja drugim gasovodom za Evropu želi da zaobiđe Ukrajinu, jeste "Južni tok", koji će delom proći i preko Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: