Srbija i bekstvo od birokratije

Pojednostavljivanje birokratije u Srbiji jeste počelo, ali ide veoma sporo. Da biste prijavili ili odjavili radnika potrebno je 1.000 dinara i pola radnog dana.

Izvor: B92

Subota, 11.07.2009.

13:01

Default images

B92 je istraživao zašto se u našoj zemlji ne može pobeći od prevelike administracije, pečata i potvrda. Čovek se oseća bespomoćno i zapetljano u nerazmrsivo klupko birokratije kada stane ispred opštinskog ili šaltera neke državne institucije i kada traži neophodna dokumenta, ili nešto overava.

Vreme i strpljenje su tada jedini saveznici u bespuću birokratije.
Legenda o Gordijevom čvoru, koji je presečen jednim udarcem mača, jer drugačije nije moglo, figurativno bi mogla da bude dobra ilustracija za to šta bi trebalo uraditi i sa administrativnim procedurama u Srbiji.

Bez toga, čekanje pred raznim šalterima se pretvara u deveti krug pakla.

“I dalje se strani investitori hvataju za glavu kada treba nešto da urade kod nas. Kada treba da završe onu osnovnu proceduru, da prijave firmu, da ne kažem šta sve treba da urade kada treba da prijave radnike”, kaže predsednik opštine Stara Pazova Goran Jović.

Ni oni radnici koji sami sebi uplaćuju poreze i doprinose nisu bolje sreće. Kažu da zgradu Poreske uprave obilaze u širokom luku.

“Idem samo kad mi je nužda. I na osnovu te nužde vagam, da li mi je lakše da platim to što kažu da platim, jel nikada nisu rekli – ‘taj mesec si preskočio, donesi uplatnicu, mi ćemo ti stornirati’. Toga nema”, priča taksista Neđo Rašuo.

“Oni su operisani od mojih problema. Njih moji problemi ne interesuju, oni su daleko od nas. Oni i mi - nebo i zemlja”, kaže on.

Administrativne procedure koje komplikuju život građanima i privredi objedinjene su u Sivoj knjizi propisa.

Ima ih oko 250 i objavljene su u oktobru prošle godine.

Danas, osam meseci posle, samo jedna administrativna procedura je uprošćena.

“Očigledno da je u pitanju nedostatak političke volje da to postane prioritet vladi. Vlada jeste započela kampanju koja obuhvata reformu propisa, što podrazumeva da će se još godinu dana skupljati podaci, umesto da se već uporedno počne raditi”, navodi direktorka za unapređenje poslovne klime USAID-a Ana Trbović.

“Potrebna je samo volja da se to uradi. Ne znam zašto to nije prioritet”, kaže ona.

Procenjuje se da bi jednu trećinu propisa u Srbiji trebalo ukinuti.

Kada će se to i desiti i koliko novca Srbija zbog toga gubi, pogledajte u emisiji "Ima li kraja birokratskom administriranju", koja se emituje večeras, u 20:30 na TV B92 Info.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: