Počela proizvodnja "punta" dizel

U fabrici automobila u Kragujevcu danas je počela proizvodnja automobila "punto" sa dizel motorom zapremine 1.300 kubnih centimetara.

Izvor: B92

Petak, 10.07.2009.

10:09

Default images

Kompanija "Fijat" će dizel "punto" praviti u dve verzije opreme - "dinamik" i "emoušn". Početku proizvodnje prisustvovao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio, čelnici lokalne uprave, kao i direktor međunarodnog poslovanja "Fijata" Silverio Bonfiljoli.

“Zastava je simbol oporavka srpske privrede, a u narednim godinama će biti simbol ubrzanog razvoja Srbije. Ponosan sam na proizvodne radnike Zastave, jer su za tri meseca povećali produktivnost rada tri puta i zato će prvi u Srbiji dobiti nagradni bonus u visini jedne prosečne plate za odlične rezultate rada iz profita od prodaje kragujevačkog punta“, rekao je Dinkić.

Obilazeći pogone u fabrici automobila Dinkić je izjavio da se na jesen očekuje nova investicija “Fijata” za proizvodnju potpuno novog modela, kao i da će na jesen kapacitet proizvodnje “punta“ biti na nivou od 50.000 automobila godišnje.

“Ugovor sa ‘Fijatom’ će u potpunosti biti realizovan i iz Srbije će na inostrana tržišta biti lansiran nov model automobila. Investicija će krenuti od jeseni i ja očekujem da će proizvodnja novog modela početi krajem sledeće godine, a u 2011. godini fabrika u Kragujevcu će raditi sa punim kapacitetom od 200.000 vozila godišnje“, najavio je Dinkić.

Od kraja marta ove godine, kada je počela proizvodnja "punta klasik", u Kragujevcu je sklopljeno 4.780 vozila.

De Filipis: Nastavljamo investicije

“Fijat“ neće menjati strateški pristup svojih investicija u Srbiji i biće urađeno sve što je predviđeno, izjavio je generalni direktor kompanije Fijat automobili Srbija Đovani de Filipis.

On je novinarima u Kragujevcu rekao da je će suštinski plan biti ispunjen, ali da će "samo biti promenjeni neki rokovi".

De Filipis je dodao da će u 2009. godini proizvodnja u kragujevačkoj fabrici automobila biti mnogo veća od prvobitno predviđene, ali nije precizirao tu konstataciju.

Sporazumom koji su u Torinu 30. januara ove godine potpisali Vlada Srbije i “Fijat“, predviđeno je da u 2009. u Kragujevcu bude proizvedeno najmanje 15.000 automobila.

Prema rečima De Filipisa, dosadašnje investicije u Kragujevac u proizvodnju automobila punto su velike, a promene su, kako je istakao, vidljive u poslednjih nekoliko meseci.

Generalni direktor “Fijat automobila Srbija“ nije precizirao vrednost svih dosadašnjih ulaganja u modernizaciju pogona za proizvodnju punta, kao ni obim investicije u proizvodnju dizel punta, koja je danas počela u kragujevačkoj fabrici.

Ulaganja se odnose, rekao je De Filipis, na angažovanje osoblja i instaliranje nove opreme i mašina".

"U kragujevačkoj fabrici je angažovano 50 ’Fijatovih’ stručnjaka i to je najskuplji deo naših ulaganja" , rekao je on, ocenjujući da su "efekti vidljivi".

Prema rečima De Filipisa, projekat “Fijat automobili Srbija“ donosi korist kragujevačkoj Zastavi, koja svakoga meseca dobija deo zarade od milion i po evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: