NVO za rezoluciju o Srebrenici

Predstavnici stotinu nevladinih organizacija u Srbiji zatražiće sutra od predsednika Borisa Tadića da se 11. jul proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2009.

14:49

Default images

Organizacije za ljudska prava iz Srbije će na platou između zgrada Predsedništva Republike Srbije i Skupštine grada Beograda javno pročitati proglas u kome od predsednika Tadića zahtevaju da se 11. jul proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici.

U saopštenju nevladinih organizacija navodi se da je takvo obraćanje jedini način da se skrene pažnja predsednika i javnosti Srbije na tu inicijativu. Organizacije za ljudska prava već pet meseci, svakog 11. dana u mesecu, podsećaju odgovorne predstavnike vlasti Republike Srbije da treba da proglase 11. jul danom sećanja na genocid u Srebrenici.

One podsećaju da to ne samo što proističe iz preporuke Evropske unije, nego i iz moralne obaveze države Srbije prema žrtvama, kao i presude Međunarodnog suda pravde, piše u saopštenju.

Navodi se da su se tom zahtevu pridružili i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalnodemokratske partije predlogom deklaracije koji bi Narodna skupština Srbije usvojila.

Zukorlić poziva na usvajanje rezolucije

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je Skupštinu Srbije da izglasa rezoluciju kojom će osuditi zločin u Srebrenici.

Zukorlić je pozdravio pokretanje takve procedure u Skupštini Crne Gore, čime bi se prihvatio i poziv Evropskog parlamenta da zemlje zapadnog Balkana osude taj zločin i proglase 11. jul za dan sećanja na žrtve Srebrenice.

"Da se ovakav i sličan zločin i genocid nikada, nigde i nikome ne dese", rekao je Zukorlić na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

On je naveo da će se IZ na čijem je čelu pridružiti pozivu Rijaseta u Sarajevu da se sutra u svim džamijama u Srbiji pročita hutba (poruka) reis-ul-uleme Mustafe Cerića i obavi dženaza (molitva) za novoidentifikovane srebreničke žrtve.

"Hutba reisa Mustafe Cerića biće pročitana u svim džamijama Evrope", rekao je Zukorlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: