CIA zavaravala Kongres?

Direktor CIA Leon Paneta priznao je, u nedavnom svedočenju pred Kongresom, da je agencija od 2001. u više navrata prikrivala informacije o važnim akcijama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.07.2009.

12:15

Default images

Televizijska mreža Si-En-En prenela je sinoć sadržinu pisma koje je sedmoro demokratskih članova Odbora za obaveštajne službe Predstavničkog doma uputilo Paneti 26. juna, a juče objavilo na internetu.

"Nedavno ste svedočili da ste utvrdili da su visoki funkcioneri CIA od 2001. godine prikrivali važne akcije od svih članova Kongresa i zavaravali ih", navedeno je u pismu, u kome se ne objašnjava o kojim se akcijama radi, niti na koji je način CIA zavaravala članove Kongresa.

Pismo je objavljeno dan uoči rasprave u Predstavničkom domu o budžetu za obaveštajne službe.

Demokratski kongresmeni su, takođe, pozvali Panetu da "javno ispravi" svoju izjavu od 15. maja, kada je rekao da "nije ni politika ni praksa CIA da zavarava Kongres".

Portparol CIA Džordž Litl saopštio je da Paneta ostaje pri toj izjavi i da "njegova dela potvrđuju njegove reči".

"Agencija i direktor veruju da je od ključnog značaja da Kongres bude u potpunosti i redovno obaveštavan. Akcije direktora Panete to potvrđuju", rekao je Litl i podsetio da je CIA bila ta koja je obavestila odbor o prikrivanju informacija.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelozi optužila je 15. maja Agenciju da je 2002. godine zavaravala Kongres u vezi sa agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Republikanski kongresmeni su, s druge strane, optužili Pelozijevu da je još tada, kao članica Odbora za obaveštajne službe, bila obaveštena o tzv. "voterbordingu", tj. o tehnici simuliranja pogubljenja utapanjem i drugim metodama ispitivanja.

Pelozijeva je priznala da je informisana o tim spornim metodama, ali je naglasila da nije znala da su primenjivane i u praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: