"Visok nivo korupcije na Kosovu"

Kosovski demokratski institut i Transparensi internešenel objavili izveštaj u kojem se konstatuje “uznemiravajuće visok nivo” korupcije na Kosovu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.07.2009.

01:11

Default images

"Stanje koje je evidentirano pokazuje neefikasnost institucija i sudskog sistema na Kosovu", navodi se u izveštaju. Centar za pravne savete KDI-ja primio je tokom šest meseci 75 telefonskih poziva u vezi s mogućim slučajevima korupcije.

Najviše slučajeva, njih 11, odnosilo se na pravosuđe, a na drugom mestu je sa devet slučajeva bila korupcija u postupcima rešavanja imovinskih prava.

Odmah zatim slede prijave za korupciju u oblasti školstva, inspekcija i izdavanja licenci, u procesu privatizacije i u zdravstvu.

"Od 75 telefonskih poziva, u 25 slučajeva smo preporučili da se obrate nadležnim organima", rekao je savetnik za pravna pitanja Visar Ramaj.

I istraživanja koja je ranije o toj temi organizovao Program UN za razvoj (UNDP) ukazuju na visoki stepen korupcije.

Prema tim istraživanjima, na prvom mestu po korupciji su institucije na centralnom i opštinskom nivou, za njima slede pravosuđe i zdravstvo, dok je od javnih preduzeća korupcija, prema tim istraživanjima, najprisutnija u poslovanju Kosovske elektroenergetske
korporacije, Pošte i Telekoma Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: