Azotara ponovo radi od 1. avgusta

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović kaže da je sa poslovodstvom i sindikatima Azotare u Pančevu dogovoreno da 1. avgusta počne proizvodnja u tom preduzeću.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.07.2009.

14:06

Default images

"Postignuta je saglasnost o programu restrukturiranja Azotare ukupne vrednosti od 100 miliona evra koji bi u naredne dve sedmice trebalo da odobri Vlada Srbije", rekao je Bajatović na konferenciji za novinare u Pančevu.

On je naveo da bi tim programom trebalo da bude otpisano 55 miliona evra, od ukupno 96 miliona evra dugova Azotare državi i bankama, na osnovu čega bi Javno preduzeće Srbijagas postalo vlasnik 81,6 odsto akcija Azotare.

Bajatović je kazao da je za pokretanje proizvodnje u Azotari potrebno 24 miliona evra obrtnog kapitala za period od avgusta do decembra ove godine i dodao da bi u ponedeljak ujutru poslovodstvo Azotare trebalo “Srbijagasu” da dostavi precizne podatke o tome koliko je sirovina i novca potrebno za sam početak proizvodnje.

Kako je naveo, programom restrukturiranja predviđeno je i dva miliona evra za socijalni program za 276 radnika, 2,5 miliona evra za pogon amonijaka, sedam miliona evra za izgradnju postrojenja za NPK đubriva i još 12,5 miliona evra za ulaganja u postrojenja za CAN đubriva i ekologiju.

Bajatović je kazao da će investicijama u nove pogone za đubriva proizvodnja biti podignuta na 580.000 tona NPK godišnje i na oko 380.000 tona CAN đubriva godišnje.

Ulaganje u pogon amonijaka bi, kako je naveo, trebalo da smanji potrošnjiu gasa sa 1.150 metara kubnih po toni đubriva na 1.050.

Bajatović je kazao da će novac za ulaganje biti obezbeđen iz sredstava “Srbijagasa”, Vlade Srbije, iz kredita kada Azotara bude smanjila dugove i iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Prema njegovim rečima, “Srbijagas” neće direktno davati novac Azotari, već će obezbediti snabdevanje gasom u prvih nekoliko meseci nakon pokretanja proizvodnje, što će kasnije naplatiti.

Bajatović je naveo da Azotara Srbijagasu trenutno duguje 14 miliona evra.

Programom je predviđeno da Azotara dobije status kvalifikovanog kupca gasa, tako da će nabavljati gas po ceni oko 25 odsto nižoj od komercijalne, rekao je Bajatović.

Kako je rekao, Azotara bi kada bude radila punim kapacitetom trebalo da troši 10 odsto ukupne potrošnje gasa u Srbiji u vrednosti od oko 60 miliona evra godišnje.

Bajatović je rekao da bi trebalo da se u narednih godinu dana pronađe strateški partner za Azotaru i da se razgovara sa firmama iz Rusije, Austrije i Nemačke.

Kako je precizirao, taj strateški partner trebalo bi da obezbedi ili novac ili gas za Azotaru u zamenu za robu, a nakon tri do pet godina trebalo bi da se pronađe novi vlasnik Azotare kroz stratešku dokapitalizaciju.

U okviru programa predviđeno je da se obezbedi saradnja s Direkcijom za robne rezerve Srbije da bi Azotara kontinuirano proizvodila đubriva, a prodavala ih u sezoni kada je cena najpovoljnija.

Bajatović je kazao i da će biti potpisan novi kolektivni ugovor i da će plate radnika morati da budu smanjene, a da će se isplaćivati isključivo iz realnih prihoda Azotare.

Kako je naveo, investicije će omogućiti da fabrika radi 330 dana godišnje umesto dosadašnjih 130 dana, koliki je prosek u prethodnih desetak godina.

Od 1. avgusta plate za 1.046 radnika biće redovno isplaćivane, a dugovanja radnicima biće izmirena u naredne dve do tri godine, s tim što će radnici imati prioritet među poveriocima.

Bajatović je najavio da će biti postavljen novi menadžment fabrike i naveo je da je program restrukturiranja napravila konsultantska kuće “Ces mekon” u saradnji sa poslovodstvom Azotare i “Srbijagasom”.

Kako su radnici Azotare kazali novinarima, radnici od avgusta 2008. godine ne dobijaju plate, već mesečno primaju oko 10.000 dinara, a proizvodnja je obustavljena u maju 2008. godine.

Njihove prosečne plate su, kako su naveli, oko 45.000 dinara.

Azotaru Pančevo, nekada najveću fabriku amonijaka i veštačkog đubriva na Balkanu, kupio je 2006. godine konzorcijum litvanskih kompanija “Arvi” i “Saniteks” i srpske kompanije “Univerzal holding” za 13 miliona evra, ali je ugovor raskinut u januaru ove godine zbog prodaje jednog od pogona Azotare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: