Danas bez vremenskih nepogoda

Do kraja dana u Srbiji se ne očekuju vremenske nepogode. Kiša je juče izazvala poplave i otežan saobraćaj, a kod Loznice je padao grad veličine oraha.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2009.

00:15

Default images

Nakon jučerašnjeg nevremena koje je zahvatilo Beograd i delove Srbije, meteorolozi za danas ne najavljuju ozbiljnije nepogode. U jakom nevremenu koje je posle podne zahvatilo Beograd, jedan dečak je lakše povređen. Vatrogasne službe su interevenisale na desetinama mesta, širom grada, crpeći vodu iz poplavljenih stanova i sa ulica.

Nevreme je na više od pola sata blokiralo saobraćaj u više delova Beograda, a poplavljena je i zgrada Etnografskog muzeja u centru grada.

U Beogradu je prepodne sunčano a kiša pada u centralnim i južnim predelima srbije ali se očekuje da će uskoro prestati dok će.

“Temperatura će biti nešto niža od jučerašnje oko 25 stepeni i padavina danas u Beogradu neće biti. A posle podne očekujemo pljuskove sa grmljevinom u južnim predelima Srbije, dakle u Zlatiborskom okrugu, na Pešteru, u oblasti Kopaonika i na jugoistoku Srbije, u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Na severu Srbije očekujemo da će prepodne biti sunčano, a posle podne da će doći do lokalnog razvoja oblačnosti”, kaže Tamara Gnjidić iz “Vedr tu ambrela”.

Najveća količina padavina juče je zabeležena u Smederevskoj palanci. Palo je 46 milimetara kiše, u Loznici 42 a u Beogradu 36 milimetara, dok je u zapadnoj Srbiji padao grad veličine teniske loptice. Načelnik sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije, Predrag Marić kaže da službe spremne da reaguju i danas ukoliko bude potrebe

“U toku noći nije bilo situacija poput onih od jučerašnjeg dana kada smo imali na desetine intervenicja u gradu . Dakle, noć je protekla relativno mirno. Kako će se situacija danas odvijati, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, pripadnici Sektora za zaštitu i spasavanje, naročito vatrogasna i spasilačka brigada Beograd je u stanju pripravnosti i tokom ovog dana”, kaže Marić.

Tokom jučerašnjeg nevremena u Beogradu pripadnici beogradske brigade su iz bujice izvukli šestogodišnjeg dečaka iz Žarkova, koji osim manjih povreda i ogrebotina, nema ozbiljnije tegobe, rečeno je u Dečijoj bolnici u Tiršovoj.

Redakciji B92, gledalac sa Čukarice, poslao je snimak iz Valjevske ulice na kome se vidi kako vodena bujica nosi automobil i dvoje ljudi.

Jako nevreme i velike padavine izazvale su saobraćajni kolaps i velike gužve na svim glavnim saobraćajnicama. Gradski saobraćaj je jedva funkcionisao, a tramvaji i trojlejbusi su stali, jer je iz predostrožnosti isključene kontaktne mreže.

Na mnogim mestima u gradu vlasnici su mogli samo bespomoćno da gledaju kako im voda plavi parkirane automobile. Prema podacima Uprave grada, olujni vetar je počupao devet stabala.

Tokom nevremena u Beogradu voda je prodrla kroz trošne prozore i preko terase u izložbeni prostor sa stalnom postavkom eksponata Etnografskog muzeja, koje su zaposleni sklonili i sprečili veću štetu.

Velika šteta od grada

Nevreme sa gradom na poljoprivrednim parcelama u opštini Koceljeva napravilo je štetu od 350 miliona dinara, prva je procena koceljevačke komisije za utvrđivanje šteta, koja je objavjena danas.

U toj komisiji rekli su da je šteta najveća u voćnjacima i da se procenjuje na 120 miliona dinara, dok je šteta na parcelama zasejanim kukuruzom procenjena na 70 miliona dinara.

Vremenske neprilike praćene gradom pogodile su Koceljevu juče oko 16 časova i za dvadesetak minuta oštetile preko 250.000 stabala voća, najviše šljive, oko 200 hektara malinjaka, 1.500 hektara zasejanih pšenicomm i 3.000 hektara zasejanih kukuruzom.

Veličina grada koji je pao bila je dimenzija teniske loptice, a izmereni su komadi leda teški 90 grama.

Prema prvim procenama, grad je juče naneo štetu na oko 7.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, a najviše su pogođene opštine Velika Plana, Petovac i Žabari, izjavio je načelnik Odbrane od grada u Hidrometerološkom zavodu Srbije Zoran Babić.

U odbrani od gradonosnih oblaka ispaljene su 903 rakete, a dejstvovali su radarski centri Valjevo, Bukulja, Petrovac, Crni Vrh, Užice, Bešnjaja, Samoš i Fruška Gora, rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, u Velikoj Plani, Petrovcu i Žabarima grad je pričinio štetu na oko 5.000 hektara.

"Potpuna je dezinformacija da je u opštini Koceljeva grad napravio štetu na oko 9.000 hektara. Na televiziji su, prema našim procenama, korišćeni snimci stari nekoliko godina", rekao je Babić.

On je kazao da je u toj opštini grad padao u selu Galović i da je šteta pričinjena na samo stotinak hektara.

"Za jučerašnje nevreme imaćemo konačne rezultate tek početkom sledeće sedmice, ali da je u Koceljevi napravljena baš toliko šteta znali bismo odmah, jer je reč o velikoj površini", rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, grad je na delu od Loznice do Krupanja naneo štetu na oko 900 hektara.

Valjevo ostalo bez protivgradnih raketa

Strelci na 90 protivgradnih stanica u valjevskom kraju ispalili su juče 365 raketa na gradonosni oblak koji je došao iz Hrvatske, rečeno je danas medijima u Radarskom centru Hidrometeorološkog zavoda Srbije (HMZS) na Blizonjskom visu.
Dežurni meteorolog u tom centru precizirao je da su strelci potrošili sve protivgradne rakete koje su imali, a načelnik Kolubarskog upravnog okruga Miloje Obrenović najavio je apel nadležnima za hitno popunjavanje protivgradnih stanica kojima koordinira centar sa Blizonjskog visa.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacija najviše štete u valjevskoj opštini bilo je u delu sela Miličinica, gde se štete na usevima, voćnjacima i malinjacima kreću i do 40 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: