Ferhagen otkazao posetu Srbiji

Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen je obavestio Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da otkazuje posetu Srbiji, planiranu za 21. jul.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.07.2009.

15:57

Default images

Ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen odložio je posetu Srbiji zakazanu za 21. jul, rekao je danas njegov portparol Job van den Berg. "Poseta ministra Ferhagena je odložena. Razgovori o odnosima Srbije sa Holandijom i Evropskom unijom biće održani kasnije", rekao je Van den Berg.

Kako saznaje B92 u diplomatskim izvorima u Hagu, kao razlog otkazivanja posete, navode se javne i privatne izjave pojednih zvaničnika Srbije, koje su sugerisale da će se sa ministrom Ferhagenom razgovarati isključivo o deblokadi procesa evrpskih integracija i saradnje sa Haškim tribunalom. Holandski mediji, kao primer istupa koji su izazvali nezadovoljstvo u Hagu, navode izjave premijera Mirka Cvetkovića koji je rekao da će sa Ferhagenom razgovarati o saradnji Srbije i Haškog tribunala i naveo da se nada da će Holandija i druge zemlje Evropske unije uvažiti činjenicu da Srbija daje maksimum na tom planu.

Nijedna od te dve teme, tvrde Holanđani, nije bila na dogovorenom dnevnom redu.

Holandski ministar je u Srbiji trebalo, navodno, samo da razgovara o unapređenju odnosa dve zemlje u oblasti ekonomije i trgovine, kao i o tehničkim aspektima vizne liberalizacije.

Holandija je svesna napretka Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom, što je potvrdio i glavni tužilac Serž Bramerc, ali ostaje pri stavu da saradnja još nije potpuna i da zbog toga nema razloga ni da se menja holandski stav o deblokadi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Holandije, povodom otkazivanja Ferhagenove posete navodi se uverenja da ni ministri spoljnih poslova Evropske unije neće "za sada" razmatrati pitanja vezana za zapadni Balkan.

U Hagu kažu da će kontakti sa Beogradom, na diplomatskom nivou biti nastavljeni, a da će posle letnje pauze, biri razmatran eventualni novi datum posete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: