Đavolja varoš prva u kategoriji

Glasanje za izbor novih sedam svetskih čuda prirode završeno je u ponoć. Kandidat Srbije, Đavolja varoš, prva je u kategoriji pećina, formacija, stena i dolina.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

10:49

Default images

U turističkom preduzeću Planinka iz Kuršumlije, koje je nominovalo Đavolju varoš, ističu da su veoma zadovoljni rezultatom glasanja, jer, prema njihovim informacijama, srpski kandidat je dobio veći broj glasova nego što Srbija ima stanovnika. U drugom krugu glasanja za izbor sedam novih svetskih čuda prirode, učestvovao je 441 kandidat iz celog sveta.

Prema podacima agencije Bernarda Vebera iz Švajcarske, koja organizuje ovu akciju, iz 220 zemalja sveta stiglo je više od milijardu glasova.

Jedini kandidat Srbije, spomenik prirode Đavolja varoš je u prvom krugu glasanja zauzeo prvo mesto u Evropi i 11. u svetu među 170 kandidata.

U drugom krugu glasanja, kada se rezultati iskazuju po kategorijama, ovaj prirodni fenomen u Srbiji, koji je svrstan u kategoriju stenovite formacije, kanjona i pećine, tokom celog perioda glasanja držao je prvo mesto.

Direktor sektora za razvoj turizma Radovan Tanasković, kaže da, s obzirom na rezultate glasanja u prvom i drugom krugu , Đavolja varoš je dobila znatno više glasova nego što Srbija ima stanovnika.

‘’Planinka je veoma zadovoljna rezultatma koje je postigla Đavolja varoš. To je rezultat jedne ozbiljne kampanje koju je vodilo ovo turističko preduzeće jer smo na 1. mestu u svojoj kategoriji“, kaže Tanasković.

“Procenjujemo da je za Đavolju varoš glasalo daleko više glasača nego što Srbija ima stanovnika u zemlji i dijaspori. Pored propagande koja je bila dosta usmerena, i sam sistem glasanja je doprineo da za našeg kandidata glasaju iz Rusije, Kine, Indije i drugih velikih zemalja, zbog čega se srpski kandidat, na nivou sveta našao na 1. mestu“, kazao je Tanasković.

Istivremeno, on kaže da će konačni rezultati drugog kruga glasanja biti objavljeni sutra, tako što će iz svake kategorije, a bilo ih je sedam, biti izabrano po 11 kandidata.

Od ovih 77 kandidata, panel stručnjaka Agencije treba da odabere 28 kandidata koji idu u treći krug glasanja, a ovi rezultati biće zvanično objavljeni 21. jula tačno u 12 sati i sedam minuta.

Prirodni spomenik Đavolja varoš kod Kuršumlije čine dva u svetu retka fenomena: 202 zemljane figure atraktivnog oblika, koje nastaju erozijom tla, visoke i do 15 metara i dva, u svetu vrlo retka izvora vode sa visokom mineralizacijom.

Ovakvih izvora u svetu ima svega sedam. Ono što ovaj spomenik prirode čini posebnim je što se oba fenomena nalaze na jednom mestu.

Đavolju varoš je pre dve godine, u izboru za sedam novih svetskih čuda prirode, nominovalo turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije, kome su podršku dali Turistička organizacija Srbije i ministarstvo za dijasporu.

Prema podacima preduzeća Planinka, nakon nominacije, u protekle dve godine Đavolju varoš je posetilo preko 80 000 turista iz zemlje i inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: