Imenovani novi članovi RIK-a

Posle skoro pola godine Skupština Srbije izabrala je novog predsednika i članove Republičke izborne komisije.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

01:20

Default images

Nakon ostavke članova RIK-a koji su u medijima prozivani zbog primanja milionskih naknada, a pojedini i zbog sukoba interesa, za predsednika je izabran advokat iz Zrenjanina Predrag Grgić, a izabrani su i članovi koje je predložila vladajuća većina. Iz vlasti kažu da su svi kandidati predloženi samo po principu stručnosti i da će, ovog puta, kontrolisati sredstva koja budu trošena za članstvo u toj komisiji.

Isplata višemilionskih naknada i sukob interesa pojedinih članova RIK-a razlog su ostavki koje su na svoje funkcije podneli početkom februara ove godine Sonja Brkić, kao predsednica RIK-a, ali i 13 članova RIK-a, među njima i ministarka pravde Snežana Malović. Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju, Nada Kolundžija kaže da se tako nešto više neće dešavati.

“Činjenica da je postojala mogućnost za takve nadoknade nije pre svega greška onih koji su bili članovi RIK-a, već onih koji je trebalo da propišu pravila pod kojima se taj posao obavlja“, smatra ona.

“Upravo mi smo pokrenuli uštedu sredstava. Skupština Srbije ubuduće će kontrolisati sve institucije i organe koji troše budžetska sredstva“, najavila je Kolundžija.

Među novim kandidatima nema zvučnih imena, poznatih javnosti. Kolundžija demantuje pisanja nekih medija da je Predrag Grgić iz Zrenjanina, koji je imenovan za predsednika RIK-a, pomogao u pripremanju dokaza protiv bivšeg gradonačelnika Gorana Kneževića.

“To su besmislice koje ne želim da komentarišem. Nadležne institucije su radile svoj posao i sve što se tiče poštovanja ili kršenja zakona pitanje je za nadležne institucije koje su i u ovom i u drugim slučajevima radile svoj posao“, kaže Kolundžija.

Osporavanja predloženih kandidata u Skupštini nije bilo. Radikali su zamerali dug vremenski period u kojem nismo imali Republički izbornu komisiju, a njeno formiranje kao put ka ukidanju RIK-a i njegovom pretvaranju u državnu komisiju.

Novinare je, međutim, zanimalo zbog čega radikali nisu zamenili i svoje članove, iako su neki od njih u rodbinskim vezama sa pojedinim poslanicima.

“Kakve to veze ima? Njihovo članstvo u RIK-u nema nikakve veze sa rodbinskim vezama unutar SRS. Članovi SRS u republičkim izbornim komisijama i opštinskim izbornim komisijama nisu nikada podlegli pritiscima i uvek su se borili za zakonitost“, kaže šef poslanika radikala Dragan Todorović.

Skupštinu očekuje nova sednica sa predlozima zakona o budžetskom sistemu, izmenama zakona o republičkim taksama, kao i dopune Zakone o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: