Prekinuta blokada pruge

Saobraćaj na pruzi Beograd-Niš kod Lapova normalizovan je oko 17.30, nakon što je 150 radnika "Zastava elektro" iz Rače prekinulo blokadu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.07.2009.

10:55

Default images

Direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević izjavio je Tanjugu da je železnički saobraćaj na tom delu pruge, kod Lapova, noramlizovan. Radnici "Zastave elektro" su, zajedno sa radnicima gradjevinsko-industrijsko kombinata "1.maj" iz Lapova, već jednom učestvovali u blokadi pruge Beograd-Niš, 22. juna.

Predsednik Štrajkačkog odbora u “Zastavi elektro“ Slodoban Gajić kazao je ranije danas agenciji Beta da je na pregovore sa radnicima došao savetnik zamenika premijera Srbije Ivica Tončev.

On kazao da radnici traže isplate zarada od februara 2009. i doprinosa od maja 2008, kao i da finansijska policija počne kontrolu poslovanja preduzeća i poštovanje ugovora o privatizaciji.

Gajić je naveo da su radnici “Zastave elektro“ obnovili blokadu pruge pošto predstavnici vlasti nisu ispunili obećanje da im do 7. jula ponude rešenje za probleme. "Razočarani smo i nismo imali drugog izbora nego da radikalizujemo protest", kazao je on.

Štrajk u “Zastavi elektro“ traje više od tri meseca, tokom prethodnih mesec dana štrajkači borave u prostorijama Skupštine opštine Rača, a u štrajku je 250 od 305 zaposlenih.

“Zastava elektro“ ne radi od februara, radnici ne dobijaju plate, preduzeću je blokiran račun zbog duga od 176 miliona dinara, a isključeni su i struja i voda, kazali su štrajkači.

Radnici Zastave elektro su zajedno sa radnicima GIK "1. maj" u poslednjih mesec dana tri puta blokirali prugu Beograd-Niš, ali su nakon obećanja vlasti da će im ponuditi rešenje problema prekinuli blokadu.

"Železnice": Do sada šteta 17 miliona dinara

Ovo je već četvrta blokada na železničkom Koridoru 10 kod Lapova u proteklih dvadesetak dana, rekao je direktor Medija centra “Železnica” Nenad Stanisavljević, koji navodi podatak da je to Javno preduzeće tokom 37-časovne blokade 22. i 23. juna izgubilo oko 17 miliona dinara zbog nepoštovanja međunarodnog reda vožnje i angažovanja dodatnih vozova i goriva.

Zbog nove blokade, teretni saobraćaj na pruzi Beograd- Niš je obustavljen.

“Putnici iz lokalnih i međunarodnih vozova koji su u vreme početka blokade bili na pruzi prevezeni su autobusima između Markovca i Lapova i svoje putovanje su već nastavili do odredišta u Srbiji”, kaže Stanisavljević.

“Putnici iz međunarodnih vozova koji su iz Beograda krenuli ka Solunu, Sofiji i Istanbulu, a putuju do odredišta izvan Srbije, u vozovima čekaju završetak blokade”, kaže on.

“Tokom popodneva, međunarodni putnički saobraćaj će se odvijati alternativnim putem preko Požege i Kraljeva zbog čega će vozovi kasniti više sati. Lokalni saobraćaj obavljaće se od Beograda do Markovca I od Niša do Lapova”, najavljuje Stanisavljević.

"Prvom maju" uplaćeni doprinosi

Radnicima građevinsko-industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova uplaćeni su doprinosi za penziono osiguranje za šest meseci u ovoj godini, a do kraja meseca očekuju se i isplate zaostalih zarada, zbog čega su zaposleni u toj firmi od aprila u štrajku i u više navrata su blokirali železničku prugu Beograd-Niš na Koridoru 10 u Lapovu.

Predsednik štrajkačkog odbora Novica Marković izjavio je da im je poslodavac Velimir Radenović obećao da će isplata devet zaostalih zarada početi kada se račun firme deblokira, kada bi vlasnik uzeo bankarski kredit, kako je i dogovoreno u pregovorima sa Ivicom Tončevim, savetnikom zamenika premijera Srbije Ivice Dačića.

U firmi "Prvi maj" zaposleno je 258 radnika, a gotovo polovina njih ranije je tužila poslodavca zbog neisplaćenih zarada i neuplaćivanja doprinosa za penziono i socijalno osiguranje i za to imaju izvršne sudske presude.

"Račun firme još nije odblokiran", rekao je Marković i naveo da je do danas oko 80 radnika sudskim putem naplatilo četiri do pet plata, kao i da na zarade sudskim putem čeka još tridesetak radnika.

Prema rečima Markovića, Radenović im je juče obećao da će odmah po deblokadi računa, radnici koji nisu tužili firmu dobiti zarade za poslednja tri meseca prošle godine, kao i da će za tri meseca ove godine svi zaposleni za vreme od kada su štrajkovali dobiti minimalac.

Radnici "Prvog maja" su pre dva dana obećali da neće ubuduće blokirati železničku prugu Beograd-Niš, niti autoput na tom putnom pravcu, jer je postignut dogovor o ispunjenju njihovih zahteva, ali da će štrajkovati u Upravnoj zgradi firme, dok se ne ostvare sva obećanja koja je dao Radenović.

U toj firmi prošlog meseca inspektori za privredni kriminal proveravali su poslovanje i utvrdili da poslodavac ima nenaplaćena potraživanja od više preduzeća koja rade na putnoj infrastrukturi u Srbiji, koja im duguju više miliona evra. Neka od tih preduzeća su već platila dugove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: