Nove žrtve u Pakistanu

Najmanje 40 ekstremista poginulo je u dva napada američkih bespilotnih letelica na oblast Južni Vaziristan, na severozapadu Pakistana.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

11:21

Default images

Američke bespilotne letelice napale su oblast Južni Vaziristan, u blizini granice sa Avganistanom, uporištu pakistanskog talibanskog lidera i saveznika Al Kaide Bajtulaha Mehsuda. Pakistanska vojska se sprema za veliki napad protiv Mehsuda koga optužuju da je odgovoran za 90 odsto terorističkih napada u Pakistanu, preneo je Rojters.

Pakistanska vlada veruje da je Mehsud isplanirao ubistvo bivše premijerke Benazir Buto 2007. godine.

Istovremeno, portparol pakistanske vojske Atar Abas izjavio je, pozivajući se na "pouzdane izvore", da je u ponedeljak u napadu pakistanskih vazduhoplovnih snaga na dolinu Svat ranjen lokalni lider talibana Fazlulah.

Pakistan zvanično osuđuje napade američkih bespilotnih letilica na svojoj teritoriji smatrajući da je to povreda njegove suverenosti i da oni podrivaju njegove napore da se izbori sa pobunjenicima jer podstiče nezadovoljstvo naroda vlastima i okreće ih pobunjenicima.

Američke snage u Avganistanu su napade bespitlotnim letelicama na pakistanskoj teritoriji započeli pre godinu dana, nakon intenziviranja nasilja u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: