Policajac o ubistvu porodice Beriša

Policajac Velibor Veljković potvrdio je pred Haškim tribunalom da su u martu 1999. njegove kolege ubile nekoliko desetina članova porodice Beriša u Suvoj Reci.

Izvor: Beta

Sreda, 08.07.2009.

19:18

Default images

Svedočeći na suđenju tadašnjem načelniku Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću, on je tvrdio da nije video sam čin ubistva, ali je sugerisao da su zločin počinili policajci Slađan Čukarić, Radovan Tanović i Miroslav Petković, kojima je zapovedao tadašnji komandir stanice policije u Suvoj Reci Radojko Repanović.

Veljković je rekao i da je, s drugima, iznosio leševa iz kafića koji je bio poprište zločina i tovario ih na kamion.

Opisao je i kako je video staricu i jednog muškarca koji su bili preživeli i kako su ih policajci, koje je on pozvao, zatim ubili.

Svedok je ispričao da je 26. marta 1999. oko podneva ispred stanice policije zatekao Čanovića, Tanovića, Petkovića i Repanovića.

Komandir Repanović mu je naredio "nešto što bi značilo krivično delo", a on je odbio da postupi po naređenju, kazao je Veljković, tvdeći da se ne seća detalja.

Po njegovim rečima, potom je ušao u stanicu iz koje je ubrzo izveden Albanac Petrit Eljšani, koji je bio u pritvoru.

"Čuo sam pucnjeve, a kad sam izašao, on je bio mrtav, a oko njega su stajali Čukarić, Tanović i Petković", rekao je svedok.

Trojica policajaca i komandir Repanović zatim su otišli u pravcu kuće familije Beriša, odakle su se nedugo zatim začule eksplozije i pucnji.

Veljković je posvedočio da je video civile, većinom žene, decu i starce, kako beže u smeru tržnog centra kod autobuske stanice. Neki od njih su usput padali pogođeni hicima.

Kako je rekao, svedok je posle toga pokupio i na kamion utovario "pet-šest" leševa ubijenih. Dok je to radio, iz smera tržnog centra, ponovo je začuo eksplozije i pucnjavu.

Kada su detonacije utihnule, prišao je i video da je mnogo civila ubijeno u jednom kafiću, ispred kojeg su stajali Čukarić, Tanović i Petković.

Ne precizirajući po čijem naređenju, Veljković je izjavio da je potom učestvovao u utovaranju iz kafića na kamion "oko 90-100" leševa, među kojima je bilo "dece od četiri-pet godina".

"Video sam da je jedna starica ranjena, ali živa i ona je pružila ruku prema meni... Ja sam se uplašio, iako sam imao pušku, i viknuo da je živa, a onda je neko - ne sećam se ko - ušao i ubio je... Posle je i jedan stariji čovek ustao, znao sam da je ranije vozio autobus... Rekao je: 'Pobili ste mi celu porodicu, ostavite bar mene'. Ja sam istrčao napolje, a njega je neko - ne sećam se ko - ubio", posvedočio je Veljković.

Na suđenju policijskom generalu u penziji Đorđeviću ranije je svedočila Šireta Beriša, koja je preživela masakr u Suvoj Reci u kojem je izgubila četvoro dece. Pored nje, preživele su još dve osobe.

Prema optužnici, u kafiću u Suvoj Reci policajci su ubili više od 45 članova porodice Beriša.

Okružni sud u Beogradu je nedavno za taj zločin nepravosnažno osudio Čukarića i Repanovića na po 20 godina zatvora, a Petkovića na zatvorsku kaznu od 15 godina. Pripadnik SDB-a Srbije Milorad Nišavić osuđen je na 13 godina zatvora.

Policajac Radovan Tanović, koji je učestvovao u zločinu u Suvoj Reci, poginuo je kasnije tokom rata na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: