Uvedeno sedam statističkih regiona

Skupština Srbije usvojila je Zakon o regionalnom razvoju kojim je Srbija podeljena na sedam statističkih regiona.

Izvor: FoNet

Sreda, 08.07.2009.

15:32

Default images

Regioni su Vojvodina, Beograd, Zapadni, Istočni, Centralni, Južni i region Kosova i Metohije, a zakon utvrđuje kriterijume na osnovu kojih će se određivati koji regioni spadaju u razvijene, a koji u nerazvijene.

Navedeno je da će Vlada Srbije, na predlog Republičkog zavoda za statistiku, i u skladu sa standardima EU utvrditi oblasti koje čine tih sedam regiona.

Prema razvijenosti, regioni se razvrstavaju na one iznad 75 odsto republičkog proseka bruto društvenog proizvoda po stanovniku i one ispod tog procenta, a jedinice lokalne samouprave razvrstavaju se u četiri grupe.

Od 130 prisutnih, za zakon je glasalo 117 poslanika vladajuće koalicije, a troje je bilo protiv.

Zakonom je utvrđeno da će parlament doneti plan za definisanje prioriteta u regionalnom razvoju u narednih deset godina, koji će pripremiti nadležno ministarstvo.

Zakonom je utvrđeno formiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj čiji mandat će trajati pet godina. To telo imaće 19 članova i predsednika, a tu funkciju obavljaće resorni ministar.

Takođe, utvrđeno je da Vlada formira Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj koja će obavljati razvojne i stručne poslove regionalnog razvoja, kao i Regionalni razvojni savet za svaki region.

Zakonom je utvrđeno da Vlada Srbije utvrđuje mere za podsticanje regionalnog razvoja u vezi sa unapređenjem privrede, razvojem gradova i opština, unapređenjem zaštite životne sredine i razvojem nedovoljno razvijenih područja.

Regionalni razvoj biće finansiran iz republičkog budžeta, budžeta autonomnih pokrajina, budžeta Beograda i jedinica lokalne samouprave, kao i iz pretpristupnih fondova EU, donacija međunarodne zajednice i razvojnih kredita međunarodnih finansijskih institucija.

Halimi protiv zakona

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline u Skupštini Srbije Riza Halimi nije zadovoljan rešenjima koja nudi predlog Zakona o regionalnom razvoju.

On je agenciji Fonet izjavio da je bio veoma oštro protiv tog zakona jer ne nudi mehanizme za efikasnije rešavanje specifičnosti koje pojedina područja u državi imaju.

"Bojim se da ne postoje ni predlozi kako potencirati razvoj ovog regiona, koji više puta zaostaje u razvoju u odnosu na druge krajeve u Srbiji", istakao je Halimi.

On je naveo i da nema neke naročite primedbe na aktivnosti Vlade u borbi protiv opšte ekonomske krize i da je zato, kao poslanik, za niz koraka Vlade i davao podršku.

SRS se oštro protivi regionalizaciji

Srpska radikalna stranka saopštila je danas da se oštro protivi regionalizaciji i da je blagovremeno upozorila da "Tadićev zakon o ravnomernom regionalnom razvoju otvara 'Pandorinu kutiju' i vodi ka rasparčavanju države".

"Boris Tadić je to već dokazao pristajanjem na ucenu poslanika iz sandžačkih opština, a u cilju obezbeđivanja izglasavanja zakona", navela je SRS, ocenjujući da se time omogućava da svih šest sandžačkih opština budu deo jednog regiona, što će omogućiti povezivanje po etničkoj osnovi.

Ta stranka smatra da obrazloženje predstavnika vlasti da se regioni formiraju kao statističke jedinice radi ekonomskog razvoja predstavlja obmanjivanje građana Srbije.

Umesto povezivanja zarad ekonomskog prosperiteta, vlast je omogućila regionalno povezivanje po etničkoj osnovi, a granice takvih "regiona", praktično, prete da postanu granice novih država, istakla je SRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Podeli: