SB UN osudio Severnu Koreju

Savet bezbednosti UN osudio Pjongjang zbog nedavnog lansiranja balističkih raketa, ocenjujući da to predstavlja opasnost za regionalnu i međunarodnu bezbednost.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2009.

01:54

Default images

"Članice SB UN osuđuju i izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog raketnog lanisranja, što predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti i regionalne i međunarodne stabilnosti", izjavio je predsedavajući SB za mesec jul, ambasador Ugande Ruhakana Rugunda agenciji Rojters.

Severna Koreja je ispalila prošle subote sedam balističkih raketa u Japansko more.

Južnokorejska novinska agencija Jonap javila je, pozivajući se na neimenovanog funkcionera Severne Koreje, da su u subotu ispaljene dve rakete srednjeg dometa "Rodong", koje mogu da dobace do čitave teritorije Južne Koreje i većeg dela Japana, kao i pet raketa kratkog dometa tipa "Skad", u čijem je dometu veći deo Južne Koreje.

Lansiranje raketa 4. jula, na Dan nezavisnosti SAD, tumači se kao čin prkosa Americi.

Savet bezbednosti UN doneo je početkom juna rezoluciju kojom se pooštravaju sankcije Severnoj Koreji posle druge nuklearne probe koju je ta država izvela 25. maja. Kao odgovor na sankcije, Severna Koreja je zapretila da će unaprediti svoj nuklearni arsenal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: