Poginuli pilot i jedan vojnik

Pilot Rade Ranđelović (47) i vojnik Milan Ulemek (24) poginuli su jutros u udesu aviona Vojske Srbije MIG29 u Batajnici, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2009.

09:56

Default images

Pilot aviona MIG 29 Rade Ranđelović i vojnik na odsluženju vojnog roka Milan Ulemek poginuli su jutros u krugu Aerodroma Batajnica, kada se avion srušio, potvrđeno je iz Vojske Srbije. Pilot Ranđelović je poginuo pri padu aviona, a vojnik Milan Ulemek kada je avion udario u zemlju. Jedan vojnik je lakše povređen.

Tokom uvežbavanja letačke figure za aeromiting koji je trebalo da se održi na Ušću, pilot Rade Ranđelović, iz sada nepoznatih razloga izgubio je kontrolu nad avionom Mig 29.

“Imao je zadatak uvežbavanja u zoni Aerodrom i sam kritični momenat se desio na završetku programa, kada je trebalo - ukoliko ste gledali prikazivanje manevarskih osobina aviona - da se posle završenog poslednjeg elementa – odlazak, zbrišući let. U tom momentu, nakon vađenja iz forsiranog zaokreta dolazi do pada aviona u krug Aerodroma Batajnica”, navodi komandant 204. avijacijske brigade, general Mirko Vranić.

Ranđelović se katapultirao, ali je ipak podlegao povredama. “Pilot se katapultirao na ekstremno maloj visini. Na visini na kojoj sedište nakon izlaska iz aviona nije uspelo da odradi kompletan proces koje sedište treba da odradi da bi spasilo pilota. Faktički, pilot je pao sa sedišta na zemlju”, objašnjava zamenik komandanta vazduhoplovstva Vojske Srbije, Nebojša Đukanović.

U nesreći je poginuo i vojnik na redovnom odsluženju vojnog roka Milan Ulemek.

“On je bio na redovnom zadatku izvršavanja požarstva u parku tehničkih sredstava gde su se nalazila vozila i u toku tog izvršavanja zadatka, avion Mig 29, nakon manevra i nemogućnosti upravljanja, pao je u sam park tehničkih sredstava. Pritom je došlo do tragedije, vojnik Ulemek je poginuo na licu mesta i imamo oštećenja par vozila”, kaže Mirko Vranić.

Vojnik Vojislav Dragojević povređen je tokom gašenja požara.

Ovaj avion jedan je od četiri Miga 29 koji su nedavno remontovani u zavodu “Moma Stanojlović” pod nadzorom ruskih stručnjaka.

Avion je, kažu, bio potpuno ispravan i prošao je sve tehničke provere.

“Mi smo preduzeli sve što je predviđeno u ovakvim slučajevima. Oformili smo Komisiju za osnovno ispitivanje udesa, istražni sudija je već izašao na teren i odradio svoj deo posla. Imamo očevice, imamo snimke, imamo odličan registrator parametara leta na avionu. Sve to i informacije koje budemo prikupili, analiziraćemo i na osnovu toga, ubeđen sam da ćemo sigurno saznati šta je pravi uzrok ovoga”, kaže Nebojša Đukanović.

Rezultati istrage biće poznati do kraja meseca, a do toda će svi Migovi biti prizemljeni.

MIG-29 je lovački avion koji je projektovao konstruktorski biro Mikojan-Gurevič u Sovjetskom Savezu.

Korišćen je u vazdušnim snagama JNA, VJ, VSCG, a sada i u Vojsci Srbije.

Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo je nabavilo ukupno 14 lovaca MIG-29 i dva nastavna lovca MIG-29UB od Sovjetskog Saveza 1987. godine.

Vojska Srbije je, pre jutrošnjeg udesa aviona MIG-29, imala pet letelica tog tipa – četiri jednoseda i jedan dvosed.

Poginuo jedan od najiskusnijih pilota

Pripadnik ratnog vazduhoplovstva, potpukovnik Rade Ranđelović rođen je 1962. godine u Bajinoj Bašti.

Važio je za najiskusnijeg pilota MIG-a 29, a jedno vreme je bio i komandant eskadrile "Vitezovi". Ranđelović je vršio funkciju načelnika štaba 204. avijacijske baze.

Bio je komandant 127. eskadrile koja je, transformacijom Vojske prerasla u 101. lovačku eskadrilu.

Bio je deo visoke delegacije Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, koja je 2006. godine boravila u Vazduhoplovstvu Nacionalne garde Ohaja, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranđelović je 1985. godine završio Vazduhoplovnu akademiju i upravljao je MIG-ovima 21 i 29.

Bio je učesnik mnogih aeromitinga u zemlji, a poslednji put je leteo 31. maja ove godine na aeromitingu na aerodromu Čenej kod Novog Sada. Otac je tri sina.

Jedanaesti udes u poslednjh 10 godina

Ovo je jedanaesti je udes letelica Vojske Srbije od 1999. godine. U prethodnih deset nesreća aviona i helikoptera poginula su trojica pilota, a više ih je lakše i teže povređeno.

U prethodnim udesima ukupno su izgubljena tri aviona Utva 75 (V-53), tri helikoptera Gazela (H-42), dva Supergaleba (N-62), jedan Orao (J-22) i jedan transportni avion An-26 (T-70).

Prvi udes nakon NATO bombardovanja dogodio se 14. avgusta 1999. godine kada je avion An-26 prinudno sleteo na civilni aerodrom u Surčinu bez izvučenog stajnog trapa. Posada aviona je ostala nepovređena, ali je avion zbog oštećenja rashodovan i korišćen za rezervne delove.

Najveća katastrofa u prethodnih devet godina dogodila se 20. marta 2000. godine, kada su na aerodromu Kovin, u udesu školskog aviona Utva-75, poginuli kapetan prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

Iste godine, krajem oktobra, u okolini aerodroma u Golubovcima kod Podgorice, izgubljen je jedan avion Supergaleb G-4, ali su se dvojica pilota spasla iskakanjem.

Tokom 2001. godine nije bilo udesa vojnih letelica, ali je crna serija nastavljena već 2002. godine, kada je u okolini Niša izgubljen helikopter Gazela, čija su dva člana posade uspeli da prežive.

U okolini aerodroma Lađevci kod Kraljeva 11. oktobra 2003. godine oštećena je još jedan Utva-75 pri prinudnom sletanju, a dva člana posade su povređena.

Pretposlednjeg dana decembra iste godine u centru Kragujevca pala je Gazela koja je trebalo da učestvuje u programu obeležavanju Nove godine za oko 500 dece iz vrtića i škola u tom gradu.

Samo velikom srećom izbegnuta je tragedija a dva člana posade, snimatelj, čovek kostimiran u Deda Mraza i jedno dete koji su bili u helikopteru prošli su sa lakšim i težim povredama.

U 2004. i 2005. godini izgubljen je jedan avion Utva-75 i helikopter Gazela, čije su posade preživele, dok u 2006. i 2007. godini nije bilo udesa.

Prošle godine Vojska Srbije izgubila je dva aviona i jednog pilota.

Prvo je 21. maja u okolini vojvođanskog sela Baranda major Tomas Janik iskočio iz aviona Orao za vreme trenažnog leta, a 24. septembra na aerodromu Batajnica poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas, pripremajući se za učešće na aeromitingu u avionu G-4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: