U Srbiji 21 slučaj novog gripa

Još dvojica učesnika Univerzijade obolela od novog gripa, a ukupan broj potvrđenih slučajeva u Srbiji porastao je na 21.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.07.2009.

13:14

Default images

To je šest slučajeva više nego u petak, kada je objavljen poslednji izveštaj. Pored sportiste iz Australije, oboleli su i sportista iz Argentine i Ugande.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je u 18 slučajeva od ukupno 21, koliko ih je registrovano, reč o osobama koje su doputovale iz zemalja u kojima je ranije registovana pojava gripa. Reč je o Argentini, Australiji, Kanadi, Velikoj Britaniji i SAD.

Tri obolele osobe su bile u kontaktu s potvrđeno obolelim ljudima.

Reč je o dve osobe koje su bile u kontaktu s prvim registrovanim obolelim u Crnoj Gori i, kako proizlazi iz saopštenja, o sportisti iz Ugande.

Sve osobe s kojima su oboleli bili u kontaktu su pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Registrovana su i tri verovatna slučaja obolevanja. To su osobe s razvijenim simptomima bolesti koje su bile u kontaktu s potvrđeno obolelima, ali bez laboratorijske potvrde dijagnoze.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove i Šapca.

Među obolelima su i trojica sportista iz Australije, Argentine i Ugande.

NUNS: O gripu izveštavati samo istinito

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je na sva javna glasila da u izveštavanju o novom virusu gripa A H1N1 postupaju veoma pažljivo, u skladu sa izuzetnom društvenom ulogom i odgovornošću medija.

Svakodnevno informisanje o novoj bolesti od prvorazrednog je javnog interesa, ali se u obradi tema najstrože mora voditi računa o istinitosti podataka i pouzdanosti izvora informacija, jer javno iznošenje lažnih podataka, proizvoljnih stavova i glasina može izazvati paniku i druge nepredvidljive i opasne reakcije građana, saopštio je NUNS.

NUNS ukazuje da su upravo zbog osetljivosti teme kakva je zarazna bolest, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, "novinar i odgovorni urednik javnog glasila dužni da pre objavljivanja informacije provere njeno poreklo, istinitost i potpunost".

Kodeks novinara Srbije propisuje da "novinar ne sme među ljude unositi neopravdan strah niti ulivati lažne nade", kao i da "novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama...", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: