SDP i SDA nisu podržale Deklaraciju

SDP i SDA, dve vodeće bošnjačke stranke, nisu podržale deklaraciju pod okriljem IzuS, jer smatraju da verska zajednica ne treba da se bavi političkim pitanjem.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2009.

00:27

Default images

Na skupu u Novom Pazaru koji je juče organizovan pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Srbiji i muftije Muamera Zukorlića, usvojena je Deklaracija kojom se izražava zabrinutost zbog političkog i ekonomskog položaja Bošnjaka, a od Vlade traži da, u razmatranju pitanja regionalnog razvoja, uvaži specifičnosti Sandžaka.

Posle razgovora koji je trajao oko osam sati, učesnici skupa u Novom Pazaru objavili su Deklaraciju u kojoj se skreće pažnja na ekonomsku diskriminaciju građana Sandžaka a od vlade u Beogradu traži program privrednog oporavka regiona.

Deklaracijom se izražava i zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava muslimana u srbiji a traži se i ostavka ministra vera Bogoljuba Šijakovića, zbog izjava povodom poste poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića i njegovih izjava.

Učesnici skupa - predstavnici islamske zajednice, nevladinih organizacija i manjih, lokalnih partija traže da se ne dozvoli rasparčavanje Sandžaka.

"Takođe je upućen zahtev fda buduća ustavna i zakonska rešenja imaju u vidu specifičnosti Sandžaka , te da ta rešenja uvaže te specifičnosti”, rekao je Muamer Zukorlić, muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Skupu u Novom Pazaru prisustvovali su i funkcioneri SDP-a, ali nisu podržali Deklaraciju jer zahtevi, kako kaže Munir Poturak, narodni poslanik, mogu da unesu zabunu i nove podele ali i da smetaju izabranim predstavnicima Bošnjaka koji se u državnim institucijama bore za interese svoje zajednice.

“Ovi problemi treba da se rešavaju u institucijama, na način na koji je to primereno i ovom trenutku i način na koji to odgovara stanovništvu koje živi ocde, i jednom i drugom. Mislim da u ovoj državi ima snage da se stvara jedna harmonija, i na ovom prostoru i drugde u Srbiji. Možda je previše oštar zahtev prema ministru Šijakoviću, ali mislim da je i ministar mogao drugačije da se odnosi prema dešavanjima u Sandžaku”, rekao je Munir Poturak, narodni poslanik SDP-a.

Potpredsednik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović izjavio je danas da ta stranka razume želju Islamske zajednice da se bavi i podstiče pitanja važna za Bošnjake, ali da to nije mesto gde se vode politički skupovi i rasprave.

"Predstavnici IZ imaju dovoljno problema koje im je nezakonitim postupcima nametnula prošla Vlada, da bi se sada bavili pitanjima koja im ne pripadaju", rekao je Omerović.

On je rekao da će SDP kao deo vladajuće koalicije, kroz institucije države i u dovogoru sa koalicionim partnerima i predstavnicima Liste za Sandžak, voditi računa da se kroz zakon o regionalnom razvoju ni u kom slučaju ne ugroze prava Bošnjaka u sandžačkim opštinama.

"To se ponajviše odnosi na ekonomski razvoj kroz investicije i povećanje zaposlenosti. To je ono što građani Sandžaka od nas očekuju, a ne davanje nerealnih obećanja od kojih ne može biti boljeg života", rekao je Omerović.

Deklaraciju ne podržavaju ni stranke okupljene oko SDA Sulejmana Ugljanina, čiji predstavnici nisu ni učestvovali na skupu. Esad Džudžević podseća da se o svim navedenim pitanjima već izjasnilo Bošnjačko nacionalno veće koje je, po Ustavu, ovlašćeno da se njima bavi. To, tvrdi nije posao Islamske zajednice.

"Moj kolega Poturak takođe nije potpisao tu deklaraciju iz sličnih razloga, i mislim da je to jedna dobra stvar, da Islamska zajednica u Srbiji se bavi svojim temama, yajedno sa Islamskom zajednicom Srbije, a da nama u parlamentu prepusti da se izborimo za što bolji položaj Bošnjaka, i u ekonomskom i u manjinskom smislu“, kaže Esad Džudžević, narodni poslanik Bošnjačke lista za evropski Sandžak.

Dve vodeće bošnjačke stranke SDP i SDA i njihovi partneri najavili su saradnju da će tražiti od Vlade garancije da će šest sandžačkih opština biti deo jednog regiona, odnosno da podrže Predlog zakona o regionalnom razvoju samo ako opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje budu u jednom regionu.

IZS osuđuje potez IZuS-a

Rijaset islamske zajednice Srbije ocenio je da je neprihvatljivo mešanje verskih čelnika u politička pitanja zemlje, a posebno verskih poglavara drugih država u stepen poštovanja ljudskih prava u Srbiji.

U saopštenju Rijaseta navodi se da sinoćnja deklaracija koju je inicirao "smenjeni predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić ima za cilj razbijanje tek postignutog jedinstva najuticajnijih bošnjačkih političara".

Nakon gotovo osam sati rasprave, sinoć je u Novom Pazaru, na skupu u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, čiji je Zukorlić predsednik, usvojena Deklaracija u kojoj je ponovo izražena zabrinutost zbog, kako se tvrdi, kontinuiranog kršenja ljudskih, posebno verskih prava muslimana u Sandžaku i Srbiji, kao i zahtev za smenu ministra vera Bogoljuba Šijakovića.

"U Sandžaku se nije desio nijedan važan događaj, a da ga Zukorlić na bilo koji način nije pokušao zloupotrebiti, a moralnu i materijalnu štetnost njegovog rada najviše trpi Islamska zajednica, što je i bio osnovni razlog njegove smene u oktobru 2007. godine", podseća se u saopštenju.

Ukazuje se da je Zukorlić i ranije želeo da se javnosti Srbije predstavi ne samo kao verski, već i kao politički i nacionalni lider Bošnjaka Sandžaka i u prilog tome dodaje njegov poziv bošnjačkim strankama za potpisivanje Deklaracije protiv donošenja Ustava Srbije.

"U cilju očuvanja bošnjačkog jedinstva u skladu sa učenjem naše uzvišene vere Islama, tražimo, od svih bošnjačkih političkih stranaka i partija, kao i pojedinaca, da očuvaju mir i slogu, dostojanstvo i čast, veru i obraz, saradnju i međusobno pomaganje u dobru, radi bolje budućnosti svih građana Sandžaka", navodi vrhovno telo Islamske zajednice Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: