Mesić počeo razgovore o mandataru

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić počeo je danas konsulatacije o novom mandataru vlade Hrvatske.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 03.07.2009.

00:20

Default images

On je pre početka konsulatcija rekao da će poveriti mandat za sastav nove vlade Jadranki Kosor ako mu donese dokaz da ima većinu u Saboru. Na pitanje veruje li da bi vlada na čelu sa Jadrankom Kosor mogla da opstane do kraja mandata, Mesić je odgovorio da će to biti vrlo teško, ali moguće ako svi u zemlji budu odgovorni i ako se budu donosile "prave mere" i "teške odluke".

Konsulatcije će, kako se očekuje, trajati čitav dan, a poslednji su na redu predstavnici HDZ.

Ivo Sanader je ostavku podneo u sredu i najavio da će nova mandatarka za sastav hrvatske vlade biti Jadranka Kosor koja za to ima potpise podrške 83 saborska poslanika.

Sanaderovu ostavku juče je prihvatio Sabor, nakon čega je odluka o prihvatanju ostavke sinoć dostavljena predsedniku države.

Za Sanaderovu smenu sinoć je glasalo 118 poslanika, dvoje iz Hrvatske narodne stranke ostalo je uzdržano, a protiv smene je glasao jedan nezavisni kandidat, prenela je agencija Hina.

Predsednik treba da prihvati ostavku i formalno imenuje mandatara za sastav nove vlade i njegov predlog ide u parlament na raspravu i glasanje.

Pupovac: Sanader i dalje uz Mesića najmoćniji u državi

Zastupnik u hrvatskom Saboru i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocenio je da Ivo Sanader, iako je podneo ostavku, "nije otišao" i da će i dalje uz predsednika republike biti najmoćniji čovek u državi.

"Sanader će i dalje uz predsednika republike biti nesumnjivo najmoćniji čovek u državi. On se, zapravo, samo repozicionirao, a razloge koji su ga na to naveli za sada ne znamo", rekao je Pupovac za „Danas“.

Ovog trenutka, prema njegovim rečima, nedostaju mnoge informacije, pa i te do koje mere su produbljene razlike u HDZ i jesu li ozbiljnije nego što su bile do sada.

Ipak, smatra Pupovac, ne treba gubiti iz vida da je Sanader zadržao status počasnog predsednika sa pravom glasa u ključnim stranačkim telima, kao i da je predložio sastav vlade koji jamči da će barem za određeno vreme imati snažan uticaj na njeno ponašanje.

Pupovac je rekao da očekivanja da će nova vlada biti imenovana već danas nisu realna.

"To tehnički nije moguće, jer neophodno je da predsednik republike sprovede kosultacije i da se koalicioni partneri sastanu pre izglasavanja poverenja novoj vladi. Za to će biti potrebno vreme", naveo je Pupovac.

Na pitanje da li je Hrvatska bliža novim izborima ili se može očekivati da će kadrovske izmene u vladi koje je Sanader predložio biti sprovedene, Pupovac je ocenio da Hrvatskoj nije potrebna nestabilnost.

"Nema sumnje da ovog trenutka Hrvatskoj ne treba momenat nestabilnosti jer nije pripremljena za to. Hrvatsku čekaju rebalans budžeta i vrlo ozbiljna pitanja u vezi sa ekonomskim stanjem, kao što je čekaju i predsednički izbori", naveo je Pupovac.

HDZ u subotu bira novo rukovodstvo

U subotu je izborna konvencija HDZ-a, na kojoj delegati treba da prihvate ostavku Ive Sanadera, promene stranački Statut i izaberu novo rukovodstvo stranke.

"Istina je da u Statutu piše da se nakon odlaska predsednika saziva sabor koji bira novog predsednika, ali kako smo mi već imali zakazan sabor, smatrali smo da je skupo i neracionalno sazivati novi. Odlučili smo da ovaj iz ceremonijalnog događanja povodom 20 godina stranke preraste u radni", izjavio je generalni sekretar HDZ-a Ivan Jarnjak.

Po predviđenom dnevnom redu, Sanader će se članovima obratiti dva puta, u ceremonijalnom delu govoriće o 20. godišnjici HDZ-a, a potom će u radnom delu obrazložiti ostavku. Rasprava o Sanaderovoj ostavci nije predviđena, jer će stranka o tome raspravljati ranije, na sednicama županijskih odbora koji se održavaju ovih dana.

Nova predsednica HDZ-a trebalo bi da postane dosadašnja zamenica predsednika Jadranka Kosor, a njen zamenik Darko Milinović. Izmenama Statuta ponovo bi se uvela funkcija potpredsednika stranke, na koju bi mogli biti izabrani Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker i Božidar Kalmeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: