Transformacija Afričke unije

Afrički lideri su se dogovorili da na inicijativu Libije pokrenu transformaciju Afričke unije u funkcionalniji oblik saradnje na kontinentu.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2009.

17:22

Default images

Promena se, kako javlja AP, ogleda u pretvaranju izvršnog tela Afričke unije, komisije, u "afričko nadleštvo" koje treba da pojednostavi strukturu Unije i poveća njene nadležnosti u odbrani, diplomatskim aktivnostima i međunarodnoj trgovini.

Dokument o transformaciji AU usvojen je na afričkom samitu u libijskom gradu Sirtu posle petnaestočasovne debate i sadrži pretpostavke za ostvarenje onoga što domaćin skupa Moamer el Gadafi već dugo vidi kao "federalnu vladu Ujedinjenih Država Afrike".

"Konačni tekst odražava pozicije svih", rekao je ministar inostranih poslova Benina Žan-Mari Ehuzu, jedini šef neke delegacije koji se po usvajanju dokumenta jutros oko četiri sata pojavio pred novinarima.

Nova institucija pod imenom "nadleštvo" biće pred velikim izazovom da otkloni sumnje nekih afričkih lidera koji podozrevaju od ujedinjenja Afrike pod jednom vladom zbog strahovanja za nacionalni suverenitet u odlučivanju o prirodnom blagu.

Većina lidera, doduše, daje podršku većem jedinstvu kontinenta, ali izgleda da neke bogatije države, poput Nigerije i Južne Afrike, pružaju otpor toj ideji, jer im ne godi misao da bi "nadleštvo" moglo preuzeti suviše vlasti, naročito ako ga bude predvodio radikalni El Gadafi.

Ehuzu je priznao da je o konačnom tekstu predloga bilo "nekoliko prilično oštrih diskusija", ali on "veruje da je ipak pronađen zajednički jezik".

Po usvojenom predlogu nova institucija će "koordinirati sprovođenje zajedničke odbrambene politike" kao i "zajedničku poziciju država članica AU u međunarodnim pregovorima" te "strategijsku komandu nad afričkim snagama pripravnosti".

"Ja verujem da su afričke države spremne da malčice svoga suvereniteta prenesu na nadleštvo", rekao je Ehuzu.

Transformacija AU je, međutim, pred podužom i neizvesnom procedurom. Ehuzu je potvrdio da promene prvo moraju biti unesene u statut AU, da bi ih onda ratifikovali parlamenti 53 zemlje članice, a i finansiranje transformacije tek treba da se definiše kasnije, u neodređenom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: