Simptomi H1N1 blagi, ali ipak oprez

Novi grip kod pacijenata izaziva blage simptome koji prolaze bez lekova, ali postoje izuzeci na koje treba obratiti pažnju, kaže direktorka SZO Margaret Čan.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2009.

00:12

Default images

"Velika većina pacijenata oseća blage simptome i u potpunosti se oporavi za nedelju dana, često u odsustvu bilo kakvog lečenja", rekla je Čan na konferenciji Svetske zdravstvene organizacije u Kankunu u Meksiku.

Trudnice i osobe koje imaju zdravstvenih problema su u većoj opasnosti od komplikacija izazvanih virusom i njihovo stanje treba pratiti ukoliko se razbole, rekla je Margaret Čan u svom govoru na skupu u Ženevi.

Osobe sa uobičajenim simptomima gripa ne treba da traže pomoć u bolnicama ukoliko ne primete određene "znake upozorenja", koji ukazuju da je reč o ozbiljnoj infekciji, istakla je direktorka SZO.

Odraslim osobama sa jakom groznicom koja traje duže od tri dana, kao i deci koja imaju problem da se probude, letargična su i smanjena im je pažnja, takođe je potrebna dodatna nega, rekla je Margaret Čan.

"Za pandemiju umerene jačine, ovo je jedan od naših najvećih izazova - pomoći ljudima da shvate kada ne treba da brinu, a kada da potraže hitnu medicinsku pomoć", rekla je Margaret Čan na konferenciji, kojoj je prisustvovao i meksički ministar zdravlja Hose Anhel Kordova.

Prošlog meseca SZO je proglasila pandemiju novog gripa. Prema najnovijim podacima te organizacije, u svetu je od novog gripa obolelo 79.339 ljudi, dok je 337 osoba umrlo, od kako je bolest prvi put otkrivena u aprilu.

Četvrti Britanac umro od gripa

Četvrti Britanac je umro od meksičkog gripa u Velikoj Britaniji, što je prvi slučaj smrti zaraženog virusom H1N1 u londonskoj regiji, saopštila je britanska Nacionalna zdravstvena služba.

Potparol te Službe nije mogao da potvrdi navode BBC da se radi o devetnaestogodišnjaku koji je podlegao bolesti zbog ozbiljnih zdravstvenih problema i dodao da će uskoro biti upriličena konferencija za novinare u Londonu, prenela je agencija Rojters.

U Sloveniji je danas potvrđeno još dva nova slučaja zaraženih virusom H1N1 kod mladića i devojke koji su se vratili sa Tajlanda, potvrdila je slovenački Nacionalni institut za javno zdravlje.

Do sada, u Sloveniji je registrovano sedam obolelih od meksičkog gripa i svi zaraženi virus su dobili u inostrastvu, javila je slovenačka novinska agencija STA.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. juna objavila pandeminu meksičkog gripa u svetu pošto je više od 77.000 ljudi obolelo od novog virusa gripa.

Prema podacima SZO, do 2. jula u svetu je bilo zvanično prijavljen 77.201 slučaj obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), od toga 332 umrlih.

U SAD je registrovano najviše potvrđenih slučajeva - 27.717 sa 127 smrtnih ishoda. Većina onih koji su zaraženi imaju blage simptome bolesti, a samo manjina ispoljava ozbiljne zdravstvene probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: