Ukinute poternice za Dobrovoljačku

Generalni sekretarijat Interpola ukinuo crvene poternice Srbije protiv državljana BiH za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, tvrdi ministar bezbednosti BiH.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 03.07.2009.

00:56

Default images

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović, objasnio je da će ubuduće Interpol Bosne i Hercegovine poternice podizati poštujuću novu proceduru koja će se primenjivati samo na nove zahteve. Odluka Generalnog sekretarijata Interpola izazvala je burne reakcije Beograda.

Suspendovanje poternica znači i da u bazama podataka Interpola neće biti ni jedne inforamcije o traženim državljanima Bosne i Hercegovine i njihvim saučesnicima, koji se sumnjiče za ratne zločine u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici.

Generalni sekretarijat Interpola nastaviće da prima zahteve za objavljivanje "crvenih poternica" za ratne zločine, ali pod novim uslovima.

“Ubuduće crvene Interpolove poternice biće rasprisane samo samo na zahtev međunarodnog suda, poput Haškog tribunala, na zahtev države čiji je to državaljnin optužen za ratne zločine i treća varijanta je da se podigne optužnica protiv stranog državljinina ukolko se ta zemlja ne protivi raspisivanju”, objašnjava Sadović.

Šef srpskog biroa Interpola Miloš Oparnica kaže da ovi uslovi nisu u skaldu sa porcedurom Interpola, i da će zbog kršenje procedure i nejdednakog pravnog tretmana, zajedno sa Ministarstvom pravde zatražiti objašnjenje od Generalnog sekretarijata Interpola BiH.

On ističe da je Generalni Sekretarijat učinio presedan, jer je po priv put postavljen uslov da se crvene poternice za ratne zločine mogu raspisati samo ukoliko se tome ne protivi zemlja čiji je državljanin osoba koja se traži.

Ovakva privremna procedura, nepoznata je i Tužilaštvu za ratne zločine. U Tužilaštvu smatraju da je ona u suprotnosti sa ciljevima istine i efikasne pravde zbog čega se i gone osumnjičeni za ratne zločine. Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da će ova odluka otežati procesuiranje optuženih za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

“Ovo konkretno znači da se otežava borba protiv ratnih zločina, ono za šta se svi zalažemo da se završi sa devedestim godinama. To naravno ne znači da neko može da dođe u Beograd jer je podignuta srpska poternica, ali je problem upravo u međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima”, kaže Homen.

Suspendovane crvene poternice za ratne zločine odnosile su se na državljane Republike Bosne i Hercegovine koji se sumnjiče da su 3. maja 1992. godine napali kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Na poternicama su bila i imena članova ratnog predsedništva tadašnje Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića, kao i generala Jovana Divjaka.

U tom napadu na kolonu JNA koja se povlačila prema kasarni u Lukavici, ubijeno je i ranjeno više oficira, vojnika i civila.

Ministarka: Odluka nije utemeljena na pravu

Snežana Maloviæ (FoNet, arhiv)
Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je za B92 da odluka Generalnog sekretarijata Interpola da suspenduje poternice iz Srbije nije utemeljena na međunarodnom pravu niti sa internim pravilima Interpola.

Zato će, prema njenim rečima, Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovati na ovu odluku.

Snežana Malović je ocenila da će ta odluka otežati procesuiranje optuženih za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije i da bez saradnje u regionu i bez podrške međunarodnih tela kao što je Interpol ne može biti ni rasvetljavanja ratnih zločina.

"Interpol je naveo da se ne može raspisivati poternica bez saglasnosti države čiji je to državljanin. Šta bi se desilo ukoliko bi se to pravilo primenilo na primer za krivično delo terorizma? Da li bi onda svet mogao da se bori protiv terorizma? Ovaj potez Interpola ne može da doprinese rasvetljavanju ratnih zločina i utvrđivanju istine, a samim tim ni do pomirenja u regionu" istakla je Snežana Malović.

Ilić: Koji je onda smisao poternica?

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić ocenjuje da se ovakvom merom Interpola dovodi u pitanje uopšte smisao poternica, jer se one izdaju za optuženim za koje se ne zna gde su.

Prema njegovim rečima, ukoliko je potrebna dozvola bilo koje države za raspisivanje poternica, tu je onda više reč o pitanju ekstradicije.

Ilić je ocenio da se na ovaj način pitanje hapšenja optuženih i organizovanja suđenja sa polja međunarodnog prava prebacuje za politički teren, jer će , prema tome “sada biti nemoguće nekoga uhapsiti dok se za to ne stvore politički uslovi”.

Mediji u BiH: Šamar pravosuđu Srbije

Odluku centrale Interpola da obustavi poternice brojni mediji u Sarajevu shvataju kao žestok šamar pravosuđu Srbije, a posebno Interpolu u Srbiji.

Ta institucija je, kako ocenjuju sarajevski mediji, "svoj kredibilitet srozala na najprizemnije nivoe dnevnopolitičkih igara pojedinaca iz raznih udruženja i saveza, poput predsednika Saveza logoraša Republike Srpske Branislava Dukića, na osnovu čijih dokumenata je pravosuđe Srbije i doživelo ovakav poraz".

Predstavnici srpskog naroda u institucijama Bosne i Hercegovine odluku Interpola da obustavi poternice smatraju skandaloznim potezom, koji predstavlja veoma lošu poruku Srbima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: