Prvi slučaj H1N1 u Šapcu

Prvi slučaj obolevanja zabeležen je u Šapcu. Srbija je dobro pripremljena za borbu protiv novog gripa, ocenjuje SZO.

Izvor: B92, Beta

Petak, 03.07.2009.

14:40

Default images

U Šapcu je zaražen sedmogodišnji dečak koji je doputovao iz Australije. On je trenutno dobro i nalazi se na kućnom lečenju, izjavio je član Radne grupe za pandemiju gripa dr Branislav Tiodorović. On je Tanjugu rekao da je to prvi slučaj obolevanja od gripa A H1 N1 u Šapcu i 16 slučaj po redu u Srbiji.

U Beogradu je povodom Univerzijade i delegacija Svetske zdravstvene organizacije, čiji je zaključak da su zdravstvene organizacije u Srbiji dobro pripremljene za pandemiju.

Srbija je dobro pripremljena za odgovor na sve zdravstvene izazove sa kojima bi mogla da se suoči, a naročito sa slučajevima gripa izazvanim virusom H1N1, ocenila je Nedret Emiroglu direktorka programa Svetske zdravstvene organizacije za evropski region.

Ona je izjavila da je impresionirana zdravstvenom organizacioom na Univerzijadi.

"Mi nismo ovde samo zbog Univerzijade, na sastancima govorimo o tome kako će Srbija biti pripremljena za najbolji odgovor za očekivani porast slučajeva”, ocenila je Emiroglu.

“Znate da je do juče bilo 15 potvrđenih slučajeva novog gripa u Srbiji, što je dobar znak da je sistem nadzora javnog zdravlja u Srbiji zaista sposoban da na vreme identifikuje slučajeve i na njih odgovori", smatra ona.

Srbija se do sada suočila sa uglavnom blagim slučajevima novog gripa, kaže predsednik Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja, Predrag Kon.

"Moramo da naglašavamo stalno da je drugačije ponašanje sada kada moramo da vodimo računa o svakom slučaju, pratimo kontakte. Moram da kažem, nećemo to raditi, kada budemo utvrdili transmisiju”, rekao je Kon.

“Važno je da to stigne do svakog građanina ove zemlje, da se ne bi iznenadio kasnije na jesen kada nećemo svakom uzimati uzorak kao što je sada, utvrđivati da li je ovaj ili onaj grip. Već sada treba da se zna da je to grip”, poručuje on.

Prema Konovim rečima sasvim sigurno se očekuje veliki talas oboljevanja na jesen i zimu. Takođe je poznato da će veliki broj građana od novog virusa oboleti i iduće godine.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije u Evropi je do danas od novog gripa obolelo preko 10.600 ljudi, od čega je troje umrlo.

Železnice preduzimaju mere protiv gripa

Železnice Srbije saopštile su da u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu železničara preduzimaju mere radi zaštite zaposlenih i putnika od virusa novog gripa tipa A H1N1.

"U toku je nabavka i distribucija zaštitnih sredstava (maske i druga higijenska sredstva) za železničare, koji su u kontaktu sa velikim brojem putnika", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da će železničke stanice i vozovi u Srbiji radi prevencije biti opremljeni dodatnim količinama higijenskih sredstava.

"U većim železničkim čvorovima poput Beograda, Subotice, Novog Sada i Niša u okviru prostorija Zavoda za zaštitu železničara određene su sobe za izolaciju koje su namenjene putnicima za koje se posumnja da su zaraženi novim gripom", saopštile su Železnice Srbije.

Lekari Zavoda su održali i predavanje železničarima o zaštiti od novog gripa, a formiran je i radni tim koji će svakodnevno pratiti aktivnosti u vezi sa zaštitom zaposlenih i putnika od novog virusa gripa.

Prvi slučaj H1N1 potvrđen u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj oboljevanja od novog gripa izazvanog virusom A (H1N1) i reč je o državljanki Australije koja je doputovala u Split, saopštio je danas ministar zdravlja i socijalnog staranja Darko Milinović.

Milinović je na vanrednoj konferenciji za medije izjavio da je obolela žena stara 60 godina, da je 1. jula doputovala iz Sidneja, a juče se sa simptomima gripa i visokom temperaturom javila u bolnicu, gde joj je uzet bris iz ždrela i poslat u referentni centar za influencu u Zagrebu.

Tamo je s četiri različita testa potvrđen virus gripa A, rekao je ministar, dodavši da su posle toga usledila epidemiološka ispitivanja da se vidi s kim je pacijentkinja bila u kontaktu i da li ima razloga za eventualno lečenje potencijalno zaraženih lica.

Žena je na kućnom lečenju jer nije bilo potrebe za hospitalizacijom i leči se uobičajenim lekovima za snižavanje temperature i drugih simptoma gripa, a nije dobila ni terapiju lekom Tamiflu.

U Hrvatskoj je ranije u dva navrata saopšteno da su zabeleženi prvi slučajevi zaraze virusom A (H1N1) i svaki put je Milinović sazivao konferencije za novinare na tu temu, ali se oba puta radilo o lažnoj uzbuni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: