Milosavljević: Grci da investiraju

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević pozvao je grčke privrednike da ulažu u Srbiju, a naročito u oblast energetike i infrastrukture.

Izvor: Beta

Petak, 03.07.2009.

15:18

Default images

Na srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu on je rekao da je Srbija do sada imala veliku podršku Grčke, koja je uložila u srpsku privredu u poslednjih osam godina 1,6 milijardi dolara. Grčki kapital, prema njegovim rečima, najviše je uložen u oblasti bankarstva, telekomunikacija, prehrambene industrije, industrije cementa, energetike, trgovine i hotelijerstva.

Milosavljević je kazao da su u prva tri meseca u 2009. godini grčke direktne investicije iznosile 11,1 milion dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da uprkos svetskoj ekonomskoj krizi poveća ukupnu robnu razmenu sa Grčkom, kao i da se poveća nivo investicija koje dolaze iz Grčke.

Ministar je kazao da Srbija nudi mnoge pogodnosti stranim investitorima za ulaganje, a posebno je istakao nedovoljno iskorišćen sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom.

Skupu su prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Grčke Karolos Papuljas.

Cvetković: Odnosi sa Grčkom izuzetno dobri

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je u razgovoru sa predsednikom Papuljasom da su odnosi dve zemlje "izuzetno dobri" i zahvalio Grčkoj na podršci Srbiji u integraciji u EU i u vezi s Kosovom, saopštila je danas Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Cvetković je zahvalio Papuljasu "na sistematskom zalaganju Grčke za evropske integracije Srbije i na principijelnom stavu i podršci Grčke na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i odbrani načela međunarodnog prava na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju dostavljenom iz Vlade Srbije.

Premijer Srbije je ocenio da su odnosi dve zemlje "izuzetno dobri i zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu i balkanskoj bliskosti srpskog i grčkog naroda".

Papuljas je rekao da će Grčka i dalje nastaviti da podržava Srbiju kao i do sada.

Papuljas posetio parlament

Karolos Papuljas i Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ (FoNet)
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović razgovarala je danas sa predsednikom Grčke Karolosom Papuljasom o političkim i ekonomskim odnosima dveju zemalja i budućem intenziviranju parlamentarne saradnje.

Papuljas je u razgovoru pružio punu podršku integracijama Srbije u Evropsku uniju i uverenje da će do kraja godine biti liberalizovan vizni režim EU prema Srbiji, saopšteno je iz kabineta Slavice Đukić-Dejanović, posle sastanka sa Papuljasom održanim u Domu Narodne skupštine.

Izražavajući punu podršku naporima Srbije da sačuva suverenitet i teritorijalni integritet, predsednik Grčke je naglasio i da je bitno obezbediti pravo srpske manjine, kao i očuvanje kulturnog nasleđa Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednica Skupštine zahvalila je Papuljasu na principijelnom stavu Grčke, koja nije priznala nezavisnost Kosova, istakavši da je od izuzetne važnosti činjenica da se pitanje rešenja statusa Kosova izmestilo iz političkog okvira u okvir međunarodnog prava.

Slavica Đukič-Dejanović i Papuljas su ocenili da saradnja Grčke i Srbije treba da se intenzivira radi što brže integracija Srbije u Evropsku uniju i produbljivanja tradicionalno dobrih odnosa između dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: