De Kermabon zadovoljan

Nije bilo nikakvih pregovora, uslova, niti dogovora sa vlastima u Beogradu da se Srbi vrate u KPS, rekao je šef Euleksa Iv de Kermabon.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2009.

17:31

Default images

On je u intervjuu Fonetu poručio da njegova misija ubuduće neće tolerisati blokadu punktova kod Leposavića i Zubinog Potoka, već će preduzeti mere protiv "ekstremista, takozvanih biznismena".

"Već dugo od srpskih policajaca tražimo da se vrate i ponovo se pridruže kosovskoj policiji i to je razlog zašto smo podržavali i srpsku vladu da podrži njihov povratak", podsetio je De Kermabon i ocenio da je povratak Srba u KPS "u interesu tih ljudi i stanovništva".

On je veoma zadovoljan, jer se vratilo više od 300 policajaca, za koje smatra da će doprineti radu i bezbednosti srpske zajednice.

Na pitanje da li je bilo pregovora o posebnom komandnom lancu za srpske policajce, Kermabon je odgovorio da nije bilo nikakvih pregovora sa Vladom Srbije, već samo "tehničkih razgovora, kako bi poboljšali stanje u oblasti vladavine prava na Kosovu".

Kermabon je rekao da će Euleks "raditi na tome da među komandnim osobljem kosovske policije ima pripadnika srpske nacionalnosti" i poručio da Kosovu treba multietnička policija, napominjući da direktor kosovske policije Šeremet Ahmeti već ima zamenika Srbina.

Upitan da li je Euleks zaista statusno neutralan na terenu, De Kermabon je istakao da se ova misija ni na koji način ne bavi stasusom i političkim pitanjima.

"Euleks je tehnička misija koja je angažovana u oblasti vladavine prava, policije, carine i pravosuđa. Time, možda, pravimo prostor za neke političke razgovore, mada to nije naš zadatak, već vladavina prava", objasnio je De Kermabon.

"To je razlog zašto održavamo tehničke sastanke sa srpskim zvaničnicima, kako bi poboljšali vladavinu prava na Kosovu", dodao je De Kermabon i, kao primer "dobro obavljenog posla", pomenuo proslavu Vidovdana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: