Jak evro šteti Sloveniji

Jaka evropska valuta komplikuje ionako teško stanje u Sloveniji, jer koči izvoznike u odnosu na zemlje u EU koje nisu još uvele evro, navodi agencija Blumberg.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2009.

01:40

Default images

Prema analizi njujorške ekonomske agencije Blumberg, Slovačka i Slovenija su u "najdubljoj recesiji od sloma komunizma", a jačanje zajedničke evropske valute koči prodaju trgovaca i izvoznika, kao što je kompanija "Gorenje", i istovremeno odlaže finansijski oporavak.

Izvršni direktor "Gorenja" Franjo Bobinc je izjavio da je jak evro koštao tu kompaniju tri miliona evra u prvom polugodištu 2009, prenela je agencija STA.

"Postojanje velikog broja zemalja unutar Evropske unije koje nisu uvele evro predstavlja problem", rekao je Bobinc u intervjuu Blumbergu i dodao da je veoma teško, gotovo nemoguće, potpuno ukloniti kursne rizike.

Trgovinska kuća "Merkator", najveći slovenački lanac supermarketa, izgubila je ove godine u Srbiji 7,7 miliona evra, nakon što je slab dinar umanjio prihod u evrima, naveo je Blumberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: