I proizvođači pšenice nezadovoljni

Poljoprivrednici blokirali put kod Pančeva nezadovoljni otkupnom cenom pšenice. Najavljuju nove proteste i blokade.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2009.

14:52

Default images

Oko 500 poljoprivrednika iz sela u okolini Pančeva, Glogonja, Jabuke, Sefkerina, Banatskog Novog Sela, nezadovoljni otkupnim cenama pšenice od devet dinara, što je po cenovniku Zadružnog saveza Vojvodine skoro upola manje od proizvodne cene blokiralo je danas put između Glognja i Jabuke traktorima, kombajnima i teškim mašinama.

U seriji protesta zbog malih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda danas su protestovali ratari Južnog Banata zbog malih otkupnih cena pšenice.

Put između Jabuke i Glogonja bio je blokiran oko sat vremena, koliko su trajali protesti. Po tvrdnjama poljoprivrednika, cenu pšenice određuju veliki sistemi koji imaju silose gde se pšenica čuva.

Zbog toga što pšenica stiže prva, a novac im je potreban za nastavak proizvodnje, poljoprivrednici moraju da je prodaju vlasnicima privatizovanih državnih silosa.

U znak protesta zbog situacije u kojoj su se našli poljoprivrednici su zaorali sopstvenu pšenicu jer im se to više isplati nego da je žanju.

Pomoćnik ministara poljoprivrede Slobodan Teofanov se sureo sa poljoprivednicima i prikazao im koje je mere država preduzela da bi uticala na cenu otkupa pšenice - otkup 66.000 tona za robne rezerve po ceni od 13 dinara.

S obzirom da je to svega oko tri odsto roda, poljopriverdnici misle da su slabi izgeldi da će to nešto promeniti.

Teofanov kaže da to Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za određivanje cene pšenice, koju formira tržište.

“Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne određuju cenu i niko nije rekao da je cena 9 dinara, jer cena se formira u odnosu na ponudu i potražnju”, kaže on.

“Znači, ukoliko se budu poljoprivredni proizvođači i trgovci, odnosno otkupljivači, dogovorili, cena možda bude i veća. Ministarstvo za poljopirvredu može samo da pojača neke mere ukoliko bude imala saglasnost Vlade”, navodi Teofanov.

Bivši pokrajinski sekretar i asistent na Poljopivrednom fakultetu Igor Kurjački za B92 navodi da je cena pšenice na evropskim berzama daleko veća nego što je u Srbiji – između 14 i po i 15 i po dinara.

Podsetimo, cena koju je ponudila republička direkcija za robne rezerve je 13 dinara za kilogram pšenice.

Kurjački tvrdi i da je veliki problem što se na većini otkupnih mesta ne zna koja je cena pšenice, jer je poznata samo cena velikih otkupljivača i to 9 dinara:

“Ministarstvo poljoprivrede ne može da reaguje, jer ja mislim da u ovom momentu nema finansijska sredstva i država ne otkupljuje pšenice za robne rezerve, sem nekih minimalnih količina”, kaže on

“Jedino ko može da reaguje, može da reaguje Ministarstvo trgovine koje bi aktiviralo antimonopolski zakon. Ova posledica nema veze sa svetskom ekonomskom krizom, ovo je posledica višegodišnjeg parloga u oblasti politike vezano za poljoprivredu i za poljoprivredne prozvode”, ocenjuje Kurjački.

“Nama u državi najviše odgovara kad robe nema dovoljno, onda zemljoradnici uspeju nekako da naplate svoje proizvode, jer su onda svi zainteresovani te proizvode da kupe”, kaže on.

Osim zbog male cene pšenice, proizvođači pšenice imaju problema i zbog obilnih kiša koje već danima padaju u Srbiji.

One bi, po mišljenju Igora Kurjačkog, mogle da utiču na kvalitet pšenice i smanje njen ukupni rod.

“Ti prinosi su značajno pali, sigurno ne manje od 10 posto, a ako se nastavi ovako vreme, kišno i maglovito, što nije uobičajeno da se početkom jula meseca javljaju magle noću u Vojvodini, onda ti prinosi mogu da padnu i preko 20 posto u odnosu na ono što je trenutno formiran prinos”, objašnjava Kurjački.

Za sutra su protest najavili proizvođači malina iz Ivanjice, koji su takođe nezadovoljni otkupnom cenom.

U međuvremenu, republička inspekcija kaznila je nekoliko otkupljivača koji su malinu kupovali za gotovinu, dok na otpremnicama za preuzetu robu nisu pisali cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: