Vranjanci finansirali - Požarevac

Takse koje su građani Vranja skoro pet godina plaćali za razne administrativne poslove umesto da služe izgradnji njihovog grada odlazile su u - Požarevac.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2009.

00:17

Default images

Naime, Vranje je privremeno izgubilo 34 miliona dinara prihoda jer je novac od administrativnih taksa godinama uplaćivan na pogrešan račun. Novac bi bio zauvek izgubljen da pomoćnik gradonačelnika Vranja nije primetio da se njihova sredstva sve vreme uplaćuju Požarevcu.

Više od četiri godine Vranje je uplaćivalo novac od administrativnih taksa na račun sa pogrešnim pozivom na broj, tako da je što se tiče Trezora Ministarstva finansija - taj novac pripadao Požarevcu. Trezor je zbog toga novac dalje prosleđivao požarevačkoj lokalnoj samoupravi, umesto opštini na jugu Srbije koja ga je zaista zaradila.

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić kaže da je ovo ozbiljna, ali tehnička greška.

"Dali su nam iz trezora pogrešan broj na koji smo uplaćivali lokalne prihode. Sva je sreća što su prihodi išli u jednu od jačih opština u Srbiji, u Požarevac. Dobro je što smo mi primetili, jer se radi o velikim parama i moram da budem iskren, bitno je da smo našli razumevanje grada Požarevca da to 'ispeglamo' u narednih šest meseci", kaže on. Grešku je otkrio pomoćnik gradonačelnika Vranja za budžet i finansije Dragan Spirić, iako je račune opštine Vranje prošle godine pregledala ovlašćena revizorska kuća.

Kako objašnjava načelnik za privredu i finansije grada Požarevca Petar Rajić, u tom gradu nisu znali da im novac ne pripada jer nemaju uvid u to koliko građani uplaćuju na ime taksa.

"Budući da se javni prihodi prazne preko Republičke uprave za trezor i reč je o računima opštinskih taksi, a gde dolazi i priliv Vranja. I po tom osnovu, nama je Uprava za trezor jednostavno prenosila sav priliv i svaka lokalna samouprava nije u stanju da vidi odakle je taj priliv", kaže Rajić.

Dnevni priliv od taksa očigledno nisu pratili ni u Vranju, jer bi onda davno bilo otkriveno da novac nestaje.

Požarevac će Vranju vratiti novac u narednih šest meseci, u dve rate od po 15 miliona dinara.

Predstavnici lokalne samouprave u Požarevcu nisu želeli da za B92 kažu koliko će ovi nepredviđeni rashodi ugroziti njihov gradski budžet.

Uprava za trezor: Odgovornost nalogodavca

Povodom ovog slučaja oglasila se i Urava za trezor. Iz ove institucije podsećaju da se uplata opštinske administrativne takse vrši na uplatni račun broj: 840-742251843-73, koji je jedinstven za sve opštine na teritoriji Republike Srbije, a da pripadnost uplaćenih sredstava određuje prema upisanoj oznaci teritorije, odnosno opštine.

Dalje se navodi da je u konkretnom slučaju, Opštinska uprava Vranje obveznicima, za uplatu opštinske administrativne takse, davala pogrešne elemente za oznaku teritorije i umesto ispravne oznake "114" za opštinu Vranje, dala je oznaku "080" koja je oznaka za opštinu Požarevac.

Pored toga, kako je saopšteno, i sama Opština Vranje je na nalozima za uplatu pazara, koji je ostvarila po osnovu naplaćenih opštinskih administrativnih taksi, unosila pogrešnu oznaku opštine.

Uprava za trezor navodi da su svi nalozi za uplatu navedene opštinske administrativne takse bili formalno ispravni, tako da je ta institucija, na osnovu upisane oznake opštine, vršila usmeravanje sredstava na budžet opštine Požarevac.

Navodi se i da je za tačnost podataka na nalogu za plaćanje odgovoran nalogodavac i da Uprava za trezor svakog meseca dostavlja nadležnim organima lokalne samouprave izveštaje o naplaćenim i raspoređenim prihodima na njihovoj teritoriji, iz kojih može jednostavno da se utvrdi koliko je raspoređeno sredstava budžetu po svakoj vrsti prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: