Sanader se povukao iz politike

Hrvatski premijer Ivo Sanader saopštio je da se povlači iz politike. On je danas podneo ostavku na funkciju premijera Hrvatske i na mesto predsednika HDZ-a.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 01.07.2009.

13:05

Default images

Osim konstatacije da je vreme da posao prepusti drugima, Sanader nije naveo nijedan razlog iznenadnog povlačenja sa visokih funkcija. Na mestu premijera Hrvatske zameniće ga Jadranka Kosor, dosadašnja potpredsednica Vlade.

Dvadesetak minuta trebalo je Ivi Sanaderu da iznenađenim novinarima objavi da se povlači sa svih funkcija i da, kako je rekao, iz "pete brzine" kojom je do sada radio odlazi u političku penziju.

Odluka je neopoziva, a pre novinara o njoj su obavešteni predsednik države i stranačke kolege. Iako je šokirala javnost, odluka, kaže Sanader, nije doneta preko noći.

"Ovakve odluke donose se posle dubokog promišljanja. a sam lično zaključio da je ovo takav trenutak, odradio sam svoj deo, vreme je za druge. To je pravilo u životu i politici”, rekao je premijer Hrvatske u ostavci. Novinari koji su se okupili na vanrednoj konferenciji za štampu negodovali su zbog škrtog obrazloženja iznenadnog premijerovog odlaska ali su od Sanadera, osim konstatacije da je vreme za novi početak, saznali još samo da je donoseći odluku o povlačenju "imao na umu" i zastoj u pridruživanju Hrvatske Evropskoj uniji.

"Neću se kandidovati za predsednika Hrvatske. I odgovoriću na dva pitanja - nisam bolestan i nisam prihvatio poziciju u nekoj evropskoj instituciji, iako je takvih kontakata bilo”, kazao je on.

Prema Ustavu Hrvatske, predsednik Stjepan Mesić ponudiće mesto premijera Jadranki Kosor, kako je to prethodno dogovoreno unutar vladajuće koalicije.

Njen mandat potom bi trebalo da potvrdi i Sabor a samo u slučaju da se to ne dogodi, što je malo verovatno, u Hrvatskoj bi bili raspisani novi izbori.

Bilt žali zbog ostavke Sanadera

Šef švedske diplomatije Karl Bilt, čija je zemlja danas preuzela predsedavanje EU, rekao je da žali zbog ostavke Iva Sanadera na mesto premijera Hrvatske i pozdravio njegovu odlučujuću ulogu u približavanju Hrvatske i EU.

"Žalim zbog te odluke ali je poštujem... Ivo Sanader je imao odlučujuću ulogu u jačanju i utemeljavanju evropske orijentacije Hrvatske", naveo je Bilt.

Prema njegovim rečima, Sanader je "bio važan glas u integraciji i pomirenju" na Balkanu.

Bilt je ocenio da će Sanader nedostajati u aktivnom političkom životu, izražavajući nadu da će on nastaviti da bude značajan faktor u promovisanju evropskih integracija i vrednosti.

Biografija Ive Sanadera

Dosadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader u dva mandata bio je biran za prvog čoveka hrvatske vlade.

Rođen je 8. juna 1953. godine u Splitu (Hrvatska), gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Jedno vreme je studirao teologiju u Rimu (Italija), ali nakon dve godine odustaje od svešteničkog poziva. Studije književnosti, komparativnu književnost i romanistiku, završio je na Filosofskom fakultetu u Insbruku (Austrija), gde je 1982. doktorirao na temu "Nazor o svetu u pozorišnom delu Žana Anjua".

Po završetku studija vratio se u Hrvatsku i od 1983. četiri godine je radio u Splitu kao programski urednik, a potom kao v.d. glavnog urednika splitske izdavačke kuće "Logos". Naredne tri godine bio je član uredništva časopisa "Mogućnosti".

Ponovo odlazi u Austriju (Insbruk) gde se bavi privatnim preduzetništvom (1987. do 1991) da bi po povratku u Split godinu i po dana bio intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

U Tirolu u Austriji je 1990. osnovao Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) na čije je čelo došao nakon smrti lidera stranke Franje Tuđmana.

Za zastupnika te partije u hrvatskom Saboru prvi put je izabran 1992. U avgustu iste godine postaje ministar za nauku i tehnologiju, a već u januaru 1993. zamenik ministra spoljnih poslova, gde je ostao dva mandata.

Od 1995. bio je šef kabineta tadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i glavni sekretar Veća odbrane i nacionalne sigurnosti.

Politički uspon doživeo je nakon smrti lidera HDZ Franje Tuđmana 1999. U unutarstranačkim sukobima i raskolima pobedio je svog glavnog rivala Ivića Pašalića i preuzeo vođstvo stranke.

U aprilu 2000. Sanader je izabran za novog lidera HDZ, što je potvrđeno i na stranačkim izborima, dve godine kasnije. Transformisao je i modernizovao HDZ, distancirao od nacionalizma i preobrazio u "demokratsku evropsku konzervativnu stranku".

Na parlamentarnim izborima u januaru 2000. ponovo je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. U tom mandatu vršio je i dužnost potpredsednika Odbora za spoljnu politiku.

Dva puta je biran za premijera Hrvatske, prvi put 23. decembra 2003. nakon parlamentarnih izbora na kojima je HDZ osvojila najviše poslaničkih mandata u hrvatskom Saboru i, drugi put, 12. januara 2008. godine.

Objavio je dve knjige "I ružičasto je crno" i "Fenomen parfema", a u saradnji sa Antom Stamačem sastavio je antologiju hrvatske ratne lirike, koja je prevedena na desetak jezika. Napisao je više naučnih i stručnih tekstova iz oblasti istorije književnosti, politike i diplomatije. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog PEN centra.

Dobitnik je (2006) češke nagrade Polak koju dodeljuje Fondacija Vašeka i Ane Polak od 1994. godine za širenje demokratije, sloboda i tržišne privrede u istočnoj Evropi.

Sanader govori engleski, nemački, italijanski i francuski jezik, oženjen je Mirjanom, profesorkom arheologije i istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, sa kojom ima dve kćerke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: