Zaposleni bez zdravstvenih knjižica

Oko 35 000 zaposlenih u Srbiji od danas neće moći da overi zdravstvene knjižice, jer im poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2009.

00:54

Default images

Na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju, nadležni Republički zavod neće overavati knjižice ni članovima njihovih porodica. Najveći broj njih zaposlen je u velikim državnim sistemima, kažu u Zavodu, a sindikati u pojedinim preduzećima najavljuju proteste. Neoverene i praktično bezvredne zdravstvene knjižice od danas ima i oko 4.000 radnika kragujevačke "Zastave".

Predsednik Samostalnog sindikata “Zastava automobili” Zoran Mihajlović kaže za B92 da se Vlada Srbije obavezala da isplati dugovanja za doprinose, ali to do sada nije uradila.

“Mi smo danas doneli odluku na odboru da ukoliko do petka ne dobijemo te markice, odnosno ne bude rešeno zdravstveno osiguranje, od ponedeljka ćemo izaći na ulice i krenuti u protest”, najavljuje on

“Svi oni radnici koji budu morali da se leče, moraju da kupuju lekove ili da idu na terapiju, račun će biti ispostavljen Ministarstvu ekonomije, odnosno Vladi, jer je ona odgovorna za ovo”, kaže Mihajlović. Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlana Vukajlović kaže da, bez obzira na ovaj problem, niko neće ostati bez neophodne zdravstvene zaštite.

“Pre svega, svi imaju pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu. Znači, ukoliko je životno neposredno ugrožen, zdravstvena ustanova je dužna da pruži hitnu i neophodnu medicinsku pomoć bez obzira da li neko ima overenu zdravstvenu knjižicu ili ne”, objašnjava ona.

“S druge strane, određene kategorije stanovnika su uvek zaštićene – kao što su deca, do 18 godina, ili preko toga na redovnom školovanju, trudnice za vreme trudnoće i porođaja, osobe starije od 65 godina. Oni koji nemaju ni na ovaj način osnov za zdravstveno osiguranje moraće da plate troškove svoje zdravstvene zaštite i te troškove ispostave svojim poslodavcima”, poručuje Vukajlovićeva.

Poslodavci samo za ovu godinu duguju fondu oko 350 miliona dinara, a najveće neplatiše su veliki državni sistemi.

“Stav je Ministarstva ekonomije i Vlade da država mora pre svega da analizira ovu situaciju, da za sva ona preduzeća u restrukturiranju koja smatra da ima potencijala da funkcionišu dalje na tržištu, uplati doprinose za njihove zaposlene, a za ona preduzeća za koja proceni da nema potencijala otvori postupak stečaja i likvidacije, čime će istovremeno biti rešen i status ovih ljudi”, kaže direktorka RZZO-a.

Uplate doprinosa kontoliše poreska upava, ali oni kažu da su drugim zakonima, pre svega Zakonom o privatizaciji, blokirani da sprovode postupke prinudne naplate.

U Upravi navode da je trenutno čak 1.000 preduzeća u postupku privatizacije i da kod nih nije moguće sprovesti postupak prinudne naplate.

Ministarstvo uplaćuje osiguranje za 45.000 radnika

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će do petka, 3. jula, izmiriti obaveze za doprinose za zdravstveno osiguranje za više od 70 državnih i društvenih preduzeća u kojima je zaposleno 45.000 radnika, najavio je državni sekretar u tom ministarstvu Nebojša Ćirić.
Nebojša Æiriæ (Tanjug)
On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se radi o preduzećima za koje je procenjeno da je ekonomski opravdano da nastave da posluju i da će biti privatizovani, dok doprinosi za zdravstveno osiguranje neće biti uplaćeni za preduzeća koja treba da idu u stečaj.

"Uslov da bi dugovi za zdravstveno osiguranje bili ismireni je da su preduzeća tu svoju obavezu ispunila za prva tri meseca ove godine", naglasio je Ćirić.

Kontrola uplate svih poreza i doprinosa, kako je dodao, ubuduće će biti mnogo strožija.

A Ministarstvo ekonomije je ranije,povodom izjave za B92 predsednika sindikata “Zastave” o dugovanjima firmi po osnovu zdravstvenog osiguranja, saopštilo da će izmiritii sve obaveze "Zastave" po osnovu zdravstvenog osiguranja o čemu je, na vreme, upoznat i predsednik Samostalnog sindikata fabrike "Zastava automobili" Zoran Mihajlović.

Za svaku je osudu, saopštava Ministarstvo ekonomije, što Zoran Mihajlović krije od radnika jednu tako važnu životnu informaciju, drži ih u neizvesnosti i strahu, a sve u cilju da sebe predstavi kao spasioca radnika koji se, tobože, izborio za njihova prava.

Ovo nije prvi put da Mihajlović smišljeno manipuliše radnicima u cilju lične promocije, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: