Svedokinja o maltretiranju u Lovasu

Na suđenju za zločin u Lovasu svedokinja je danas ispričala da je u oktobru 1991. sa ostalim hrvatskim meštanima zatvarana, ispitivana i maltretirana.

Izvor: Beta

Utorak, 30.06.2009.

17:19

Default images

Snežana Krizmanić je svedočeći putem video linka iz Županijskog suda u Zagrebu detaljno opisala kako je po nalogu prvooptuženog Ljubana Devetaka od ulaska srpskih snaga u selo odvojena od porodice, ispitivana, tučena, da su pripadnici jedinice "Dušan Silni" više puta pokušali da je siluju a da ju je, nakon što je privremeno odvedena iz Lovasa, Nikolaidis silovao.

Ona je ispričala da su je 17. oktobra Nikolaidis, izvesni Ivica i još nekoliko dobrovoljaca odveli u kuću Ivice Frančiskovića u Lovasu, nakon toga u kuću Bore Kesera, odakle ju je trećeoptuženi Milan Radojčić odveo u prostorije Mesne zajednice, gde je bila nedelju dana.

"Ispitivao me je Devetak. Mlatio je pištoljem dok je govorio o mom ocu i bratu. Pričao je da je moj otac držao uperen pištolj u njega i hteo je da mi stavi do znanja da sam ja sada u položaju u kom je on bio pre", kazala je svedokinja.

Krizmanićeva je ispričala i da joj je optuženi Petronije Stevanović pretio da će je zaklati, kao i da je videla da su ispitivali bračni par Balić, kao i Mariju i Stipu Luketić, koji su, kako je rekla, kasnije ubijeni.

Ona je posvedočila da je 24. oktobra iz prostorija zadruge po naređenju Devataka odvedena u kuću Vlade Somborca, gde je pripadnik jedinice "Dušan Silni" pod nadimkom Aždaja pokušao da je siluje, ali da je tada naišao Nikolaidis koji je to sprečio.

"Nikolaidis mi je rekao da je Devetak naredio da me ubiju jer se, kako mi je ispričao, puno toga dogodilo u Lovasu zbog čega neko mora da odgovara", ispričala je Krizmanićeva.

Nikolaidis ju je sledećeg jutra odveo kod Devetaka da vide "šta će dalje sa njom" pa je Devetak naredio Nikolaidisu da je privremeno skloni iz sela jer je navodno traže četnici.

"Odveo me je u Pančevo. Nisam znala koja je njihova igra ali nisam imala izbora", posvedočila je ona navodeći da ju je optuženi Nikolaidis "pijan" silovao u stanu svog brata u Pančevu.

U tom gradu je, kako je rekla, bila do 30. novembra, kada je otišla za Novi Sad pa u Hrvatsku.

Sudsko veće ukinulo je danas pritvor optuženom Miodragu Dimitrijeviću, a odbilo predlog za ukidanje pritvora Devetaku, Milanu Devčiću, Radojčiću i Petroniju Stevanoviću, iako se Tužilaštvo za ratne zločine saglasilo sa predlogom branilaca četvorice optuženih.

Za zločin u Lovasu optuženo je 14 osoba, od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Oni se po optužnici terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Po optužnici, oni su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

Suđenje se nastavlja 23. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: