Radovanović još godinu dana

Vršiocu dužnosti republičkog tužioca Slobodanu Radovanoviću mandat će u julu biti produžen na još godinu dana, nezvanično saznaje list “Danas“.

Izvor: FoNet

Utorak, 30.06.2009.

00:49

Default images

Za sada se, kako navodi “Danas“, ne razmišlja o nekim drugim kandidatima za to mesto. Kako nezvanično saznaje taj list, on će na tom mestu ostati dok ne bude završen izbor novih tužilaca u skladu sa Zakonom o tužiocima, čija primena počinje 1. januara 2010. Između ostalog, tada će se odlučivati i o tome ko će biti republički tužilac u narednih šest godina.

Očekuje se da do kraja ove godine bude završen izbor novih javnih tužilaca, a prema predlogu Državnog veća tužilaca, u svim srpskim tužilaštvima umesto sadašnjih 687, biće 543 tužioca.

Društvo tužilaca: Nema pravnih smetnji

Nema pravnih prepreka da ponovo bude imenovan vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca i da to opet bude Slobodan Radovanović, kažu u Društvu tužilaca Srbije.

"Strogo uzevši, ne postoji zakonska smetnja da se ponovo postavi vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca. Međutim, moram da kažem da je krajnje neobično da se na tako važnom mestu tako dugo nalazi vršilac dužnosti", kazao je predsednik Upravnog odbora Društva tužilaca Srbije Goran Ilić.

Radovanoviću je mandat u statusu vršioca dužnosti već produžen 17. jula 2008. godine, a prvi put je imenovan godinu dana ranije, kada je dotadašnji republički tužilac Slobodan Janković penzionisan.

U međuvremenu, u skladu sa Ustavom, Srbija je započela reorganizaciju tužilaštva.

Ilić, koji je predsednik Komisije za utvrđivanje merila i kriterijuma za izbor tužiilaca, naveo je da je uspostavljanje novog tužilačkog sistema jedan od razloga što još nije spovedena procedura za izbor republičkog tužioca.

"U toku je uspostavljanje tužilačkog sistema na osnovu Ustava iz 2006. gpodine, država priprema usvajanje kriterijuma za izbor javnog tužioca i zamenika javnog tužioca i bilo bi neracionalno da se sprovodi postupak za izbor republičkog javnog tužioca pre nego što se sve pripreme za taj posao obave kako treba", kazao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: