Neefikasnost rumunskog parlamenta

Rumunski parlament je za šest meseci izglasao samo jedan zakon, dok je za isti period 2005. prethodni sastav Poslaničkog doma izglasao sedam zakona.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

00:46

Default images

Premda nisu imali zakonodavne inicijative, poslanici su glasali za mnoge uredbe vlade, za njih 235, i to za jednu iz vremena premijera Adrijana Nastasea, 198 iz vlade Kalina Popeskua Taričeanua i 36 sadašnje vlade Emila Boka. List "Kotidianul" piše da poslanici ne stoje dobro ni kad je reč o disciplini, budući da su često odsutni sa sednica Poslaničkog doma.

U 2005. prosečno je 70 do 75 poslanika bilo odsutno, dok je ove godine taj prosek 100 do 105 poslanika.

"Kotidianul" ocenjuje da novi većinski izborni sistem, koji je zamenio pređašnji proporcionalni, nije doneo nikakvu prednost, s obzirom na to da 201 nov poslanik izabran na parlamentarnim izborima u novembru nije doneo ništa novo.

Rumunski poslanik zarađuje mesečno 5.000 leja (1.136 evra) pored kojih dobija više desetina hiljada leja za dnevnice, putovanja, smeštaj u hotelima i telefonske razgovore.

U Rumuniji je parlament jedna od najnepopularnijih državnih institucija, zbog neefikasnosti, političkih skandala, neprekidnih svađa, ali i istovremeno velikog jedinstva među svim političkim grupama kada se radi o njihovim privilegijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: