Kazne veće i do 60 odsto

Radna grupa Ministarstva pravde završila je izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojim se kaznena politika pooštrava i kazne podižu i do 60 odsto, piše “Danas”.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 29.06.2009.

00:55

Default images

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže za “Danas” da se očekuje da će se te izmene pred poslanicima Skupštine Srbije naći već 13. jula, a njihova primena bi počela danom usvajanja u parlamentu.

On kaže da se dosadašnja blaga kaznena politika pokazala kao veoma neefikasna u borbi protiv organizovanog kriminala i da je od 2003. i akcije “Sablja” kriminal porastao, posebno krivična dela u vezi sa drogom i elementima nasilja.

Homen navodi da ubuduće za najteža krivična dela neće biti moguće izricanje kazni ispod zakonskog minimuma - za proizvodnju i distribuciju droge, silovanje, podvođenje, zlostavljanje i obljubu maloletnog lica.

Zakonom je uvedeno i novo krivično delo - neovlašćeno nošenje oružja, za koje je predviđena kazna od dve do 10 godina zatvora, a upotreba vatrenog oružja na javnom mestu, pucanje u vazduh, biće kažnjavano zatvorom od dve do 10 godina.

Uvodi se i novo krivično delo ometanja pravde, za koje je predviđena novčana ili zatvorska kazna do šest meseci.

Novina je da se podaci iz kaznene evidencije o brisanoj osuđujućoj presudi ne mogu nikom dati, dok se podaci iz kaznene evidencije mogu dati samo sudu, tužiocu i policiji u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv osobe koja je ranije bila osuđena.

Zakon predviđa i oštre kazne za divlju gradnju, koje mogu dostići i osam godina zatvora, kao i rigoroznu borbu protiv nasilja na stadionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: