Todorić: Srbiji treba jak advokat

Srbiji je potreban jak advokat koji će je voditi ka EU, kao što je to Nemačka radila za Poljsku, smatra stručnjak za evropske integracije Vladimir Todorić.

Izvor: Blic

Nedelja, 28.06.2009.

01:28

Default images

U intervjuu za list “Blic”, Todorić upozorava da je sadašnji nivo integracija jako nizak i da je Srbiji potrebna zemlja koja bi je podržala na putu ka Evropi. Prema njegovim rečima, suština je u ekonomskim interesima i podseća da Srbija u tom smislu ima podršku Italije, Austrije i Slovenije, koje štite svoj kapital uložen u Srbiju.

Todorić ipak navodi da je Srbiji potreban neko iz “velike dvojke” - Francuska ili Nemačka – ali da je poznato da su njihove vlade nezadovoljne tretmanom svojih investitora u Srbiji.

On kaže da Srbija ima istorijsku šansu da se od početka naredne godine nađe na beloj šengenskoj listi, “ukoliko se nađe rešenje za bezbedno izdavanje pasoša svima onima koji bi po sadašnjem Ustavu mogli da ga traže”.

“To predstavlja problem jer se naša zvanična politika nalazi između deklarativnog tretiranja kosovskih Albanaca kao građana Srbije (bez obzira na to što oni ne glasaju na našim izborima niti plaćaju porez ovoj državi) i stvarne želje da se što pre svi mi kao građani integrišemo u normalne evropske tokove”, ocenjuje Todorić.

On podseća da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije podnela zahtev za kandidaturu za članstvo u EU i da bi pravo vreme da se to učini bilo čim se odmrzne Privremeni sporazum, odnosno promeni stav Holandije.

Todorić smatra i da EU neće moći zvanično da zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova sve dok u Uniji ima zemalja koje ga nisu priznale, ali da EU sigurno neće oduzeti evropsku perspektivu građanima Kosova, jer od toga zavisi stabilnost političkog sistema na Kosovu, pa i čitavog regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: