Ugroženi mlekari Srbije

Pojedini proizvođači mleka tvrde da im preti propast ukoliko država ne stane u zaštitu njihovih interesa.

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2009.

00:28

Default images

Proizvodnja mleka u Srbiji i na desetine porodica koje od toga žive mogli bi ubrzo da propadnu, ukoliko se nešto hitno ne preduzme. Iako se mere koje bi trebalo da zaštite stočare najavljuju već godinama, za sada je sve ostalo na obećanjima. Zbog viškova mleka, slabije potrošnje, uvoza neocarinjenih sireva iz zemalja CEFTA i Evropske unije, monopola ili nečeg trećeg - proizvođači mleka se nalaze pred kolapsom.

Tako su pojedine porodice po poslednjem obračunu, za litar sirovog mleka dobile 15,40 dinara.

“Mi drugih prihoda nemamo, samo mleko i bikove što istovimo, drugo nemamo. A živimo ja, žena, deca i roditelji – znaći šest članova porodice. Od 20 krava nemamo dosta para da živimo normalno, nemamo nešto ekstra normalno, samo da živimo nemamo dosta para”, kaže Jaf Fodor iz Selenče.

“Vrlo neizvesno. Deca sve traže. Cena sve manja i manja. Stvarno teško. Dvoje nisu školarci, potrebe velike, učiteljica traži uvek svoje rate, nekad nema. Niko te ne razume”, kaže Nataša Gabrić iz Beške.

Ove porodice su dobile izveštaj po kojem njihovo mleko ne odgovara standardima kvaliteta zbog visokog broja somatskih ćelija i zbog toga im je osnovna cena mleka umanjena.

Ono što je zanimljivo je da je na kompjuterskom izveštaju koji je porodica Gabrić dobila na primer broj somatskih ćelija 669.000, dok je dva dana kasnije dobila rukom pisan izveštaj po kojem je to 996.000 i zbog toga im je cena mleka dodatno umanjena.

U objašnjenju koje je B92 dobila od labaratorije AD “Imlek”, kaže se da je nesporazum nastao jer se kod stočara koji imaju preko 700.000 somatskih ćelija ta vrednost naknadno određuje kao i da po ugovoru stočari imaju prava na paralelnu analizu ukoliko su nezadovoljni rezultatima, a da je i dalje na snazi cenovnik iz marta i da nije bilo smanjenja otkupne cene.

Mada “Salford” umanjeju otkupne cene zbog spornog kvaliteta, druge mlekare čak ni ne kontrolišu kvalitet, već jenodnostavno plaćaju manje.

Najveći problem zbog kojeg ovakvi sporovi nastaju je u tome što tri godine posle obećanja stočarima i dalje ne postoji nezavisna labaratorija koja bi određivala kvalitet mleka.

Kako B92 nezvanično saznaje, za vreme kada je Predrag Bubalo bio ministar trgovine, dobijen je novac od EU ali nije iskorišćen jer je postojao sukob oko toga čija će firma nabavljati opremu.

Posle Bubala postojali su problemi oko toga gde će se nalaziti, da li u Novom Sadu ili Beogradu, ali to i onako nije bilo važno pošto para EU više nije ni bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: